turizmusfejlesztési stratégia

2020.10.29. 08:30

Másfélszer több turista a cél

Miskolc turizmusfejlesztési stratégiáját is tárgyalják csütörtöki ülésükön a képviselők.

Hajdu Mariann

20190802 Lillafüred Turistákat kérdeztünk meg Lillafüreden 2019. augusztus 2-án, hogy tetszik és rendben van-e minden a közkedvelt turistaközpontban. Fotó: Bujdos Tibor BT Észak Magyarország

Forrás: ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

Miskolc turizmusfejlesztésének stratégiájáról is dönthetnek csütörtöki ülésükön a miskolci önkormányzati képviselők. A közgyűlés októberi ülésén a tervek szerint hat előterjesztést tárgyalnak, plusz kettőt pedig sürgősséggel tűztek napirendre, ez utóbbiak a Fidesz–KDNP képviselőcsoport indítványai.

A következő tíz évre vonatkozó turizmusfejlesztési stratégia szerzői nyomatékosítják, bár a turizmus kiemelt jelentőségű ágazattá vált Miskolcon, a koronavírus-járvány a távlati irányvonal meghatározásához további aktualitást adott: egy részletes, váratlan körülményekkel is számoló stratégiát állítottak össze. Négy területileg és értékeiben különböző turisztikai-kulturális centrummal számolnak, a belvárossal és a történelmi Avassal, Miskolctapolcával, Lillafüreddel és Diósgyőrrel (a várral). Fontosnak tartották hangsúlyozni, nagy probléma, hogy ezek különálló attrakciók, nincsenek összekötve.

Az előterjesztés kifejti, hogy a stratégia a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030-hoz illeszkedik. Ennek kiemelt fejlesztési területei között 2020 szeptemberében nevesítette a kormány Miskolcot a Mátra–Bükk turisztikai térség részeként: ehhez próbál kapcsolódni a miskolci stratégia saját cél- és eszközrendszerével.

Erősségek, gyengeségek

A helyzetértékelés részeként érdekes olvasni a város erősségeit és gyengeségeit annak adottságai és vonzereje szempontjából. Erőssége az említett négy turisztikai desztináció, a meglévő gyógyhelyek és jó nevű fesztiválok, de a gyengeségek között szerepel, hogy néhány terület mennyire elhanyagolt, így például a történelmi Avas, az Avas szálló, Lillafüred környéke, nincs diósgyőri strand, gondozatlanok a belvárosi épületek, kapualjak. Több fesztivál szünetel, egy jó ideje húzódik a főtérfejlesztés, és Miskolcnak nincs turisztikai beruházásra alkalmas repülőtere.

A stratégia a következő

10 év legfontosabb turisztikai fejlesztéseként az Avas és a belváros rehabilitációjával számol. Miskolctapolca önálló üdülőnegyeddé alakításával is tervez, szállodák építésében gondolkodik, fontosnak tartja a lerobbant Juno szálló helyzetének kezelését. Fejlesztenék a Csorba-tavat is.

Az Avas fejlesztésének részeként szerepel a stratégiában egy úgynevezett „kötött pályás” jármű, ami összekötné a belvárost az Avastetővel. Az Avastető komplex fejlesztése (amfiteátrum felújítása, arborétum fejlesztése, interaktív élménypark egy kovakő-megmunkáló műhellyel, avasi borkultúra erősítése) is része a turisztikai stratégiának. Lillafüredet gyógyhely-rekreációs központnak képzeli, kerékpár­út épülne Diósgyőr és Lillafüred között, fejlesztené többek között a Csanyik-völgyet (sportegészségügyi, klimatikus tüdőgondozó működtetésével), sétaútvonalat tervez a Hámori-tó köré, a Szinva patakon vízi sporttevékenységet (például canyoning) képzel el. Diósgyőrben a várfürdőt is fejlesztené. A Diósgyőri Acélművek területén egy attrakciós parkot, bizonyos DAM Cityt szeretne; a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére 50 millió forintos forrást szerepel.

S hogy mit szeretnének elérni a 10. év végére? A cél – többek között – a vendégéjszakák számának 150 százalékos növekedése. Mindez az új munkahelyek számától is függ, valamint attól, hogy mennyire sikerül bekapcsolni a város vérkeringésébe az Avast, és hogy mennyit tud Miskolc városmarketingre költeni.

(A borítóképen: Lillafüred. Szép az üdülőhely, de volna rajta még mit javítani)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában