őszi fesztivál

2020.10.12. 19:30

Fókuszban a mesterségek

A Múzeumok Őszi Fesztiválján számtalan színes program várta a kicsiket és a nagyokat az őskohónál.

Apagyi Beáta

Fotó: Ádám János

A teljesség igénye nélkül madárgyűrűzési, gombaismereti bemutatókkal, népi kézműves-foglalkozásokkal, tárlatvezetésekkel várták az érdeklődőket az Őszi Múzeumok Fesztiválja szervezői szombaton az ómassai Fazola-kohónál.

Inkább a szabadban

Zsuzsanna és férje két gyermekükkel érkeztek a helyszínre, elmondásuk szerint a gyerekek nagyon szeretik az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeket.

– Nagyon sokat szoktunk túrázni, kirándulni, különösen kedveljük Lillafüred és Miskolc környékét. Úgy gondolom, hogy mivel a gyermekek vidéki környezetben nőttek fel, megszokott számukra ez a természethez közeli életvitel, az erdei séták, a friss minőségi levegő. Fiamnak korábban már volt lehetősége kipróbálni a korongozást, amit azonnal nagyon megkedvelt. Talán a nagyszülőknek köszönhető, hogy érdeklődik a régi mesterségek iránt is, és szívesen ki is próbálja azokat. Kukoricát morzsolnak együtt, satuba törik a diót a nagypapával, csupa olyan dolog, amit ma már kevesen ismernek a fiatalabb generációból, hacsak nincs olyan nagyszülő, aki ezeket előszeretettel megmutatja.

A mostani eseményen inkább a kosárfonás és korongozás tetszett nekik, tapasztalataim alapján inkább azokat a tevékenységeket részesítik előnyben, amelyekből ők maguk is ki tudják venni a részüket.

A gyerekprogramokkal színesített rendezvények mellett múzeumba is el szoktunk együtt látogatni, de ott kicsit megfontoltabban kell választani, hogy biztosan lekössék őket is az általunk preferált kiállítások – osztotta meg tapasztalatait az anyuka.

A mesterségek megismertetése

Mészáros György, a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület tagja autodidakta módon sajátította el a fűfonás mesterségét. – Fontosnak tartom, hogy közelebb hozzuk

a gyerekekhez ezeknek a mesterségeknek az ismeretét. Az ilyen rendezvények alkalmával erre lehetőséget kapunk, illetve arra is, hogy együtt játékos formában könnyen, gyorsan elkészíthető terméket készítsünk. Igyekszünk a közös foglalkozások során élményt nyújtani, ami akár erre a pályára is terelheti őket. Ha valaki gyerekként kitanulja a mesterség csínját-bínját, a technikák a kisujjában vannak, gyorsan dolgozik és egyedivé, saját ízlésére formálja termékeit, a szakma a megélhetésének biztosítékává is válhat– magyarázta a mesterség képviselője, Mészáros György.

Béres János, a Miskolci Gombász Egyesület vezetője elmondta, hogy szívesen vesznek részt az ilyen és ehhez hasonló programokon.

Vigyázzunk a gombával!

– Leginkább gombakiállítással és gombabemutatókkal várjuk az érdeklődőket. Próbáljuk megismertetni a kicsikkel és nagyokkal is a fogyasztásra alkalmas gombafajtákat, illetve arra is felhívjuk a figyelmet, hogy gyűjtögetés során csak arra essen a választásunk, amelyet fel is ismerünk, mivel sok mérgező gomba is fellelhető a környezetünkben, ahogy a kiállításunk standján is bemutató jelleggel, emelte ki a gombász­egyesület vezetője.

(A borítóképen: Madárbemutatót is tartottak az érdeklődőknek a fesztivál ómassai rendezvényén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában