szolgáltatás

2020.10.02. 17:30

Az 5G-t vizsgálják a Miskolci Egyetemen

Negyven országban hetven szolgáltató által elérhetőek az új generációs mobiltelefon-szolgáltatások.

Pap Gyula

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az 5G vizsgálatához készült labort adott át a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Miskolci Egyetemnek, a koronavírus-járvány miatt a labor avatását online tartották. A hírközlési labor az új generációs hálózatok modellezését és vizsgálatát segíti. Karas Monika, az NMHH elnöke szerint az 5G működtetéséhez egyre több hozzáértő szakemberre lesz szükség, és az egész ország érdeke, hogy ők naprakész tudással induljanak el a pályán.

Miskolcon is tanulható

„A küszöbön álló 5G technológia működtetéséhez egyre több friss tudású, szakterülete iránt elkötelezett szakemberre lesz szükség. Ezért most különösen jó hír, hogy aki ezzel szeretne foglalkozni, annak már nem kell Miskolcnál messzebb mennie” – hangsúlyozta az NMHH elnöke. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora a hosszú távú együttműködés jelentőségét hangsúlyozta. „Egyetemünk jövője a kiváló szakmai kapcsolatokon alapszik, ezért nagy öröm számunkra, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság laborját adhatjuk át a campuson, mely csak az első lépés az együtt­működésünkben. Hiszem, hogy a magas színvonalú laboratórium mind az oktatásban, mind a kutatásban hatalmas segítség lesz az egyetemi polgároknak” – mondta a rektor.

Az NMHH 2012 óta támogatja a felsőoktatási intézmények infrastruktúra-fejlesztését. Felméri az intézmény profilját, igényeit, szükségleteit, és ahhoz illeszkedő fejlesztéseket finanszíroz – közölte az NMHH.

Mi az 5G?

Az 5. generációs mobilhálózat vagy 5. generációs vezeték nélküli hálózat, az angol név alapján rövidítve 5G, a telekommunikációban az 1G (analóg), 2G (GSM), 3G és 4G/IMT-Advanced után az 5. generációt képviselő technológiai standard, amelynek bevezetését Dél-Korea kezdte meg 2019 áprilisában.

2020 áprilisáig 40 országban összesen 70 szolgáltató által váltak elérhetővé az új generációs mobiltelefon-szolgáltatások (forrás: wikipedia.org).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában