iskolaközösség

2020.10.20. 16:00

A volt zrínyisek mindig visszatérnek

Együtt élni csak közösségben lehet megtanulni, erre való az iskola, mondja a gimnázium vezetője.

Hegyi Erika

Fotó: Bujdos Tibor

– Amikor minden év szeptember elsején a kis gólyák megkezdik tanulmányaikat a Zrínyiben, nemcsak egyszerűen egy nagy múltú, közel 175 éves oktatási intézmény diákjaivá válnak, hanem egyszersmind egy nagy család, egy összetartó közösség részévé – fogalmazott Fridrikné Várhegyi Renáta, a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium intézményvezetője. – Az iskolaközösség, a Zrínyihez való tartozás érzése rendkívüli módon meghatározó gimnazistáink számára. És bár az iskola alapvetően a tanulásról szól, fontos, hogy élményeket is adjon, hisz ezek azok, amelyek a diákjaink identitástudatát, összetartozás-élményét erősítik. Sokszor elhangzik az a vélemény, hogy a tanulók sok időt töltenek az iskolában. Egy jó iskolának az nem lehet definíciója, hogy hány órát van jelen a gyerek. Az a kérdés, hogy mi történik ott. Ha foglalkozik velük egy pedagógus, változatos foglalkozásokon vesznek részt, ahol egymással és egymástól is tudnak tanulni, az nem lehet sok vagy kevés. Együtt élni csak közösségekben lehet megtanulni, erre való az iskola – hangsúlyozta az iskola vezetője.

Népszerű képzések

Azzal folytatta, hogy a 2020/21-es tanév 14 osztállyal indult, összesen 445 diák jár a Zrínyibe. 36 főállású pedagógussal és 14 óraadó tanárral kezdték meg a tanévet. Rendkívül népszerű a gimnázium angol és francia két tanítási nyelvű képzése. Az ide járó diákok az ötéves képzés végén célnyelvi érettségit tesznek, ami jeles eredmény esetén felsőfokú nyelvvizsgát ad. A vizuális kultúra képzésükre az alkotóművészetek iránt érdeklődő diákokat várják. A dráma tagozat az előadóművészeteket szerető tanulók körében népszerű. A mozgóképkultúra és médiaismeret képzésükön pedig olyan elméleti és gyakorlati ismeretek megszerzése a cél, amelyek a filmes, a televíziós és az online média munkaköreinek betöltéséhez szükségesek.

– A korszerű média- és film­oktatás helyszíne lett az iskolánkban kialakított, országosan egyedülálló virtuális stúdió, ahol innovatív eszközstruktúra segíti az oktatást. A reál érdeklődésű diákokat az általános kerettantervű osztályunkban várjuk, emelt szintű matematika oktatással. Az iskola kínálatát bővítik a tehetségfejlesztő foglalkozások, az emelt szintű érettségire felkészítő fakultációs foglalkozások és a speciális igényeket kielégítő szakkörök – sorolta az intézményvezető.

Szeretik a Zrínyit

Mint fogalmazott, az iskola profiljából adódóan a művészetek és az idegennyelv oktatás területén érnek el hosszú évek óta sikereket. Ezt az eredménylistát színesíti olykor egy-egy kiemelkedő sporteredmény. Ezenkívül büszkék tanulóik pályázati sikereire, amit elsősorban a képzőművészetek, a vizuális művészetek, a mozgóképkultúra, továbbá a dráma és színjátszás területén értek el.

– Fontosnak tartom, hogy biztosítsuk tanáraink számára az egyéni fejlődés lehetőségét, ezért az innováció iránt érdeklődő kollégák számára egyéni fejlődési utakat nyitunk meg. Arról, hogy ki él ezzel a lehetőséggel, mindenki kreativitása és habitusa szerint dönthet. Nemzetközi programokon, konferenciákon, tanulmányutakon vehetnek részt, amely nyilván nemcsak az egyéni fejlődésüket, hanem az iskola szakmai gazdagodását is segíti. Büszke vagyok arra, hogy az iskola nevelőtestülete innovatív tantestület, akikkel együtt dolgozunk a közös célokért. Iskolánk befogadó szemléletű, jó hangulatú intézmény, nyilván ennek köszönhetően az ide járó 445 diák közül még a gyengébben teljesítők is nagyon szeretik ezt a gimnáziumot. Legszebb pillanatokként éljük meg azokat az eredményeket, amiket a volt tanulóink iskolán kívül érnek el tanulmányaik során, munkájukban, magánéletükben. Örömöt okoz számunkra természetesen az is, ha gimnáziumi éveik alatt érnek el sikereket. A kicsi sikernek is tudunk örülni, hiszen az ember önmagához képest változik – fogalmazott Fridrikné Várhegyi Renáta.

Visszavárja őket

Hozzátette: végzett diákjaik pozitív emlékeket őriznek a Zrínyiről.

Aki nem, annak a véleményéből az iskola vezetése is tanul. Ezért tartják nagyon fontosnak a végzett diákok visszajelzéseit.

– Gyakran elmondom a hozzánk járó fiataloknak, ha érettségi után szükségük van jó tanácsra, segítségre, jó szóra, ha meg akarják osztani a sikereiket, örömeiket, vagy ha csak egyszerűen meg akarnak pihenni a régi, kedves helyen, a Zrínyi mindig visszavárja őket. És volt diákjaink mindig visszatérnek! – jelezte az intézményvezető.

A sorozat folytatódik

Sorozatunkban megyénk néhány gimnáziumát mutatjuk be. Eddig olvashattak a Miskolci Herman Ottó, a Fényi Gyula Jezsuita, a Sárospataki Árpád Vezér, a Miskolci Földes Ferenc és a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnáziumról. Ezeket az írásokat internetes portálunkon találják olvasóink.

(A borítóképen: Zrínyis diákok a gimnázium előtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában