Egészség

2020.10.07. 13:00

A védőoltások ötven év felett erősen ajánlottak

Influenza, tüdőgyulladás; a betegségek, melyek magas lázat, kínzó köhögést, kimerültséget, szédülést, izomfájdalmat okozhatnak.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

A kormány idén mindenkinek térítésmentessé tette az influenza elleni védőoltást. Már most nagy az érdeklődés az ingyenes vakcina iránt, az oltást azonban csak egészséges emberek kaphatják meg. Virológus szakember szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy azért nem jó esetleges felső légúti panaszokkal küszködőknek beadni az oltást, mert nem lesz olyan hatékony a vakcina, azaz nem képes kellő immunválaszt kiváltani. Fontos, hogy mielőtt az oltást kérjük, ezt mérlegeljük. Megoldhatatlan, hogy minden igénylőt teszteljenek koronavírusra. Egyelőre a háziorvosok sem tudják, miként ellenőrizhetik, lappang-e az új típusú koronavírus a páciensben.

Nyájimmunitás

A védőoltások nem csak gyerekkorban fontosak, felnőttként is érdemes oltásokat felvenni egyes veszélyes betegségek ellen. A WHO adatai szerint az oltások évente mintegy két-hárommillió ember életét mentik meg, ráadásul a közösséget is szolgálják, hiszen magát a járványfolyamatot szakítják meg azzal, hogy az egyén nem kapja el az adott betegséget. Ezzel alakul ki bizonyos oltásoknál a nyájimmunitás, amivel azokat is védjük, akik nem kaphatnak oltást, így további sok millió élet marad biztonságban. Ötven év felett kiemelten fontos, hogy az időskor életminőségéért védőoltásokat kapjanak az emberek. Dr. Békássy Szabolcs háziorvos a következőket fogalmazta meg az időskori megbetegedések veszélyeiről: „Az idősek csökkent védekezőképességük miatt fokozott kockázatnak vannak kitéve. Az infekciók gyakrabban fordulnak elő náluk, súlyosabb lefolyásúak és magasabb halálozással járnak, gyakrabban igényelnek kórházi kezelést. A súlyos fertőzések nem múlnak el maradéktalanul, mert a túlélők életkilátása és életminősége jelentősen rosszabbodik. Az idősek védelme jelentősen javítható a most aktuális influenza elleni, évenkénti oltással, ezenkívül a pneumococcus okozta tüdőgyulladás is megelőzhető védőoltással.”

A tüdőgyulladás tünetei

Magas láz, köhögés, mellkasi szúró fájdalom, ami lélegzetvételkor fokozódhat. A beteg légzése szapora, felületes, az érverés is szapora, ami a láz, bakteriális toxinok és légzési elégtelenség közös tünete. A betegeket gyakran köhögés kínozza, a köpet kezdetben kevés, később könnyebben ürül. Az ötven év felettiek és a krónikus betegségben szenvedők fogékonyabbak a pneumococcus okozta bakteriális tüdőgyulladásra, de a dohányosok és az immunsérültek is kiemelten veszélyeztetettek. Felnőttkorban az erősebb immunválaszt és a hosszabb távú védettséget adó, egyadagos oltás javasolt a védettség kialakításához.

Az influenza tünetei

Magas láz, kimerültség, erőtlenség, fáradtság, levertség és izomfájdalom, a betegség későbbi szakaszában étvágytalanság, szédülés, szemkönnyezés, orrdugulás, orrfolyás, száraz köhögés. Szintén ötven év felett a védőoltás már erősen ajánlott.

Mivel az oltóanyag az előző influenzaszezon elemzései alapján készül, évente ismételni érdemes. Az oltóanyag minden évben változik, ahogy a vírus is. Az influenza és a bakteriális tüdőgyulladás gyakran kéz a kézben járnak, mert az influenza szövődményeként pneumococcus okozta tüdőgyulladás alakulhat ki másodlagos fertőzésként, mely súlyosabb betegséghez, akár kórházi kezeléshez is vezethet.

A megelőzést az immunrendszer megerősítésével, vitaminok fogyasztásával érdemes elkezdeni – tudtuk meg dr. Kertész Éva háziorvostól. A doktornő hozzátette, egyébként mindenkinek javasolja az oltást, hiszen az influenza szövődményei lehetnek súlyosak is. Nem lehet tudni, melyik évben milyen szövődménnyel kell számolniuk az orvosoknak, mire kell felkészülni. Mivel az időjárás enyhe, ezért ebben az évszakban még nem jelentkeztek az ősszel már megszokott influenzaszerű tünetek tömegesen. Az immunitás kialakulásához két hét kell, ezért érdemes ezt is figyelembe venni, mielőtt a páciens felkeresi a háziorvosát, illetve megbeszélni az aktuális állapotot, hogy döntés születhessen az oltás megfelelő időpontjáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában