Esély Otthon

2020.10.03. 17:30

A jövő építésébe fektettek be

Minibölcsődét és új otthonokat adott át, bölcsőde alapkövét tette le Novák Katalin.

Horváth Imre

Koncz Zsófia, Orosz Zsolt és Novák Katalin (b-j)

Fotó: Vajda János

Az utolsó ingatlan elkészültével Hernádnémetiben már működik az Esély Otthon, amelynek keretében kilenc ingatlant vásárolt, újított fel az önkormányzat, hogy aztán berendezve fiatal családoknak adja ki úgy, hogy a beköltözőknek két évig sem bérleti díjat, sem rezsit nem kell fizetniük. Az utolsóként elkészült ingatlan előtt az átadási ünnepségen kedd délelőtt éppen arról beszélt Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, hogy milyen nagy segítség ez az életkezdéshez a családoknak.

Megállítani az elvándorlást

– Azt szeretnénk, ha minden család saját otthonban élhetne, ehhez a fiataloknak segítségre van szüksége az államtól is. Ma ha egy fiatal pár családalapításban gondolkodik, akkor kaphat babaváró hitelt, amit ha nagycsaládban gondolkodik nem is kell visszafizetni, kaphat tízmillió forintot a csokon keresztül is, és ehhez társul 15 milliós hitel is. Ennyi támogatásra korábban nem volt példa, vidéken pedig ez még többet jelent, mint a fővárosban. Az Esély Otthon pályázat pedig átmeneti segítséget jelent a saját lakáshoz jutás előtt – mondta az államtitkár.

– Ez a program egy nagyon jó lehetőség abban, hogy a fiatalok elvándorlását megállíthassuk. Hernádnémetiben pedig bölcsőde, óvoda, két tannyelvű iskola ad jó hátteret a családalapításhoz. Ehhez jön a környék infrastruktúrájának erősítése, az M30-as építése vagy a 37-es főút kétszer két sávosra bővítése mind olyan fejlesztés, ami az itt élőket segíti. De említeni kell a Magyar falu programot is, amelynek keretében itt már utak újultak meg, de például óvodai játszóeszközöket is fejlesztenek majd – mondta Koncz Zsófia képviselőjelölt.

Támogatás a letelepedőknek

Nagy igény van bérlakásokra a településen, így nem volt kérdés, hogy megpályázzák az Esély Otthon pályázatot, mondta Orosz Zsolt polgármester.

– Hernádnémetiben plusztámogatást is tudunk adni a letelepedőknek, így aki építkezni szeretne, az ingyen telket kaphat, míg aki lakást vásárol, az vissza nem térítendő támogatást kaphat. Szeretném megköszönni mindenkinek a támogatást, segítséget, remélem, hogy államtitkár asszony miniszterként is megtisztel majd minket hasonló átadás alkalmával – mondta a polgármester utalva arra, hogy Novák Katalin október 1-től, már miniszterként dolgozik tovább a családokért.

Az átadást jelképező nemzetiszín szalag átvágása után a pár száz méterre lévő óvoda épületéhez mentek a vendégek, ahol az épülő bölcsőde alapkövét tették le. Mint elhangzott, a bölcsőde építésének terve azt jelenti, hogy Hernádnémetiben a jövővel terveznek, vannak gyerekek, vannak családok, szépen fejlődik a település, és van munka, hiszen szükség van a bölcsődei férőhelyre, mert a szülők dolgoznak.

A minibölcsődéké a jövő

Novák Katalin beszélt arról is, hogy folyamatosan bővítik a bölcsődei férőhelyeket, és emelték a fizetését a bölcsődei dolgozóknak is. A bölcsőde alapkövébe az időkapszulát Novák Katalin, Koncz Zsófia és Orosz Zsolt helyezték el. Hernádnémeti előtt az államtitkár Alsódobszán járt, ahol Bűdi Károly polgármesterrel egy 35 millió forintos pályázati támogatásból épült minibölcsődét adott át.

Mint megtudtuk, a kormány három évvel ezelőtt döntött a minibölcsődék építéséről, ezek elsősorban kistelepüléseken, óvodák mellett létesülnek, így a bölcsődés és óvodás testvéreket lényegében egy helyre viszik a szülők. Három év alatt ötszörösére nőtt a minibölcsődék száma, ma már 250 ilyen intézmény van az országban, és az ottani munkahelyek száma is gyarapodott.

(A borítóképen: Koncz Zsófia, Orosz Zsolt és Novák Katalin elhelyezték a hernádnémeti bölcsőde alapkövét)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában