megállapodás

2020.09.18. 13:30

Összefogás a szellemi tulajdon védelmében

Az oktatást és kutatást érintő stratégiai megállapodást kötött a Miskolci Egyetem és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

Méhes László

Fotó: Bujdos Tibor

A kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenység szellemi értékeinek hasznosítását és a hozzájuk fűződő tulajdonjogok érvényesítését segíti elő többek között az

a megállapodás, amelyet tegnap kötött meg a Miskolci Egyetem a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával.

A szerződés aláírásának ceremóniáján dr. Horváth Zita, az egyetem rektori feladatokat ellátó általános rektorhelyettese az együttműködés jelentőségét taglalva elmondta: a campuson végzett kutatás-fejlesztési tevékenység sikeressége jelentős értéket képvisel. A hozzájuk kötődő szellemi tulajdon kezelése

az alkalmazott kutatásokat érintő európai uniós pályázatok esetében külön is figyelmet érdemel, miután nem mindegy, hogy az innovációban megjelenő tudás milyen formában, kinek a szellemi termékeként jelenik meg a gazdasági ökoszisztémában.

A kutatás-fejlesztésben részt vevő hallgatókat, oktatókat megillető szerzői jogok tisztázása mellett egyre nagyobb hangsúly kerül arra is, hogy a szakértelem hogyan kerül a nyilvánosság elé. Milyen úton lehet megvalósítani bevezetését a köztudatba, illetve mik az eljárási szabályok egy újító ötlet szabadalmaztatása esetén. Ehhez ad szakértői bázist a jövőben az egyetem számára a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, amelynek elnöke, Pomázi Gyula kiemelt feladatukként említette a szemléletformálás mellett azt, hogy aktív közreműködői kívánnak lenni a szellemi értékek hasznosításának. Az oktatókkal, kutatásfejlesztőkkel együttműködésben részt tudnak vállalni emellett kutatási-fejlesztési-innovációs projektek minősítésében, amivel hatékonnyá tudják tenni számukra a pályázati munkát.

Az oktatási közreműködést is felkínáló Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke nem érkezett üres kézzel: a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzata képviselőinek jelképesen átadta azokat a szerzői és iparjogi témában készült kiadványaikat, amik első körben ötszáz hallgatót segítenek elmélyülni a té­mában.

(A borítóképen: Az együttműködési megállapodást Pomázi Gyula és dr. Horváth Zita látta el kézjegyével)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában