politika

2020.09.14. 11:30

Egyre többen ítélik el a cigányozó, zsidózó jobbikos Bíró Lászlót

Számos közéleti szereplő mellett az Európai Zsidó Szövetség is elítéli a jobbikos Bíró Lászlót vállalhatatlan kijelentései miatt.

Forrás: ÉM

Elítéli a korábban antiszemita kijelentéseket is tevő Bíró Lászlót az Európai Zsidó Szövetség, akit a baloldali összefogás indít a Koncz Ferenc tragikus halála miatt kiírt október 11-i időközi országgyűlési képviselő-választáson.

„Egy ilyen politikus támogatása nagyon veszélyes lehet a zsidók számára, és nagyon szomorú üzenetet küld az embereknek. Ha vezető, megválasztott politikusok antiszemita politikust támogatnak, akkor valaki más, aki nem politikus miért ne sértegethetne vagy támadhatna rá zsidókra, ha támogatják az antiszemitizmust. Ez egy nagyon rossz és veszélyes üzenet” – fogalmazott a Hír TV-ben Menachem Margolin rabbi. A szervezet vezetője azt várja az európai pártoktól, hogy ítéljenek el minden olyan jelöltet, akiknek kijelentései veszélyesek lehetnek a zsidókra nézve. Hangsúlyozta, hogy az ilyen személyeknek nincs helye a közéletben.

Az ATV politikai vitaműsorában is téma volt szombaton Bíró László kijelentései és jelölése. Hont András újságíró szerint Bíró pályafutásában egy dolog állandó, hogy „folyamatosan országgyűlési képviselő akar lenni”. Konok Péter történész pedig rávilágított, hogy az ellenzék most úgy csinál, mintha egyáltalán nem érdekelné őket a választók azon része, akik Bíróhoz hasonló rasszista módon gondolkodnak, „akik vérantiszemiták”. Konok úgy látja, hogy ez az egész történet arról szól, hogy nincs már ideológia, nincs értelme a bocsánatkérésnek, minden egy űrben van – van egy gépezet, ami hatalmat termel, ebbe a gépezetbe pedig propagandát, mondatokat pakolnak üzemanyagként. „Egy elvhű ellenzék azt mondaná, hogy bocsika, ez az ember nem kő.” Ceglédi Zoltán politikai elemző úgy vélte: az nem oké, hogy utólag Bíró azt gondolja, hogy „nem voltak ezek szerencsés kijelentések”, legyen egy látható útja az átalakulásnak. Először lett jelölt, és utána kezdtek el kipotyogni a csontvázak a szekrényből, de ez nincs rendben, fordítva kellett volna történnie. „Én nem hiszem el ennek az embernek ezt a sztorit.”

A műsorvezető kérdésére, hogy elhiszik-e a jelenlévők, hogy az ellenzéki pártok nem tudtak Bíró László múltjáról, Hont András rávágta, hogy ez nem a múltja, hanem a jelene. Ceglédi szerint az ellenzék talán abban reménykedett, hogy az ügy megmarad Borsodban helyi ügynek, de nem vált be a számításuk.

Ne lehessen képviselő!

Bíró kijelentéseit a közelmúltban már elítélte több közéleti személy: Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Somogyi Zoltán, a Political Capital alapítója, Szél Bernadett, az LMP egykori társelnöke. Tamás Gáspár Miklós filozófus a Magyar Nemzetnek pedig egyenesen azt nyilatkozta augusztus végén: „ha ez így marad, és Bíró Lászlót indítják, akkor azt javasolnám a szerencsi ellenzéki szavazóknak, hogy ne menjenek el szavazni”.

Hangsúlyozta: evidenciának kellene lennie, hogy olyasvalaki ne lehessen képviselő a magyar Ország­gyűlésben, és ne lehessen része a magyar politikának, aki éveken keresztül olyan meg­győződésben élt, mint Bíró László. A jobbikos Bíró korábbi cigányellenes kijelentései miatt pedig Setét Jenő roma aktivista a voksolástól való távolmaradásra szólította fel a romákat.

Ismeretes, hogy Bíró László – bár később bocsánatot kért – Budapestet „Judapestnek”, az izraeli turistákat „tetűcsúszdásoknak” nevezte, míg a cigányokkal kapcsolatban azt mondta: „az országot nemcsak a hasszánoktól, hanem a sztojkáktól is meg kell védeni”.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában