kórház

2020.08.01. 20:00

„Új időszámítás kezdődik a gyermekgyógyászatban”

Gyermekpszichiátria épül a megyei kórházban, amely az első Északkelet-Magyarországon.

Detzky Anna

Veres Pál, Demeter Ervin, Csöbör Katalin, Bánné Gál Boglárka, Gondos Miklós, Révész János (b-j)

Fotó: Vajda János

Gyermek- és ifjúságpszichiátria épül, közel 485 négyzetméteren a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Csabai kapui telephelyén, azaz a Semmelweis Tagkórházban. Az alapkövet csütörtökön helyezték el.

A 360 millió forintból megvalósuló zöldmezős beruházás az Állami Egészségügyi Ellátó Központ konzorcium vezetésével és egyetemi konzorciumi partnerek részvételével a „Gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételeinek fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében történik.

Üzenet az utókornak

Az alapkő alá elhelyezett időkapszulába lapunk 2020. július 30-ai, csütörtöki számát, a beszédek szövegét, a beruházás látványtervét, alaprajzát, egy maszkot és egy kórházi fertőtlenítőszert is beletettek.

„Itt egy hatmilliárd forintos projekt fog megvalósulni az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és három egyetem együttműködésével. Az épülő intézmény egy teljes pszichiátriai ellátási rendszer része lesz. Nagy öröm számomra, hogy Miskolcon, a mi Csabai kapui kórházunkban tudjuk ezt az alapkövet elhelyezni” – emelte ki köszöntőjében Csöbör Katalin országgyűlési képviselő.

„Ma új időszámítás kezdődik a miskolci gyermekgyógyászatban – jelentette ki Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke. – Ma helyezzük el a gyermek- és ifjúságpszichiátria alapkövét, amely egy olyan projekt keretében valósul meg, amelynek hatására javulhat az ifjúság lelki és egészségi állapota, csökkennek a területi és társadalmi egyenlőtlenségek, korszerűsödik és egyes helyszíneken létrejön a gyermek- vagy serdülőkori addiktológiai, pszichiátriai ellátások komplex rendszere. Az új épület mellett megújul a felnőttrészleg épülete is, így a teljes terület innovációja megvalósulhat.”

Komplex ellátás

A beruházás részleteit dr. Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója ismertette.

„Az említett 6 milliárd forint csak egy része annak a szélesebb körű fejlesztésnek, amelyet a gyermekpszichiátria mellett a gondozóhálózatra és lakosságedukációra fordítunk. Ezeket először meg kell próbálni a családban és az iskolában rendbe hozni – hangsúlyozta dr. Gondos Miklós. – Miskolcon a jelenlegi projekten kívül 17 megyei kórházban és 3 egyetemvárosban fejlesztjük az egynapos sebészeteket, illetve infrastrukturális fejlesztéseket is végzünk. Az elkövetkező időszakban pedig 14 ezer orvostechnikai eszközt szállítunk majd ki országosan, amely az intenzív osztályok teljes felszerelését biztosítja 5-6 évre előre.”

Tizenöt fekvőhely

Az elmúlt 24 hónapban 4,2 milliárd forinttal támogatta az állam a megyei kórházat.

„Az intézményi integrációval 2017 márciusában az ország legnagyobb egészségügyi intézménye jött létre Miskolcon – ismertette dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója. – A megyei kórházban 96 betegellátási egységben a szakma szinte minden területe képviselteti magát. A betegek kevesebb mint egy százalékát kell máshová továbbküldenünk. Jelenleg hat telephelyen működünk. A Semmelweis Tagkórházba azokat az ellátásokat összpontosítjuk, amelyek esetében fontos, hogy a lakosoknak könnyen elérhetőek legyenek. A pszichiátria t ennek a telephelynek a profiljához tökéletesen illeszkedik. Ez is indokolja, hogy itt épüljön föl a gyermekrészleg, ami Északkelet-Magyarországon eddig nem volt. Ez 15 fekvőbeteg ellátására lesz majd alkalmas. Ezzel párhuzamosan 390 millió forintból teljes egészében megújul a felnőttpszichiátria épületének alsó része.”

(A borítóképen: Balról: Veres Pál, Demeter Ervin, Csöbör Katalin, Bánné dr. Gál Boglárka, dr. Gondos Miklós és dr. Révész János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában