Diósgyőri vár

2020.08.28. 15:30

Történelmi lovastúra állomása lesz a Diósgyőri vár

A mindenkori magyar katonalónak állít emléket az a lovasportya, amely szeptember 2-án a Diósgyőri várhoz érkezik.

Forrás: MKK Nonprofit

Fotó: Gyenes Csaba

A Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző Egyesület tagjai a végcélhoz közeledve megpihennek a királynék váránál, előtte azonban megnézik a középkori palotát. A lovas túra résztvevőit Novák Irén a Miskolci Kulturális Központ ügyvezetője, valamint a Diósgyőri Aranysarkatyús Lovagrend tagjai is köszöntik majd.

A 2020. szeptember elejére tervezett Regnum Fest történelmi rendezvénysorozat a középkori Magyar Királyság fénykorát kívánta bemutatni, Szent László király örökében, a Kárpát-medencei magyarság nemzeti összetartozásának jegyében. A Tokaj – Szabolcsi földvár helyszíneken tervezett eseményt a koronavírus-járvány miatt 2021 tavaszára halasztották, azonban néhány részlete mégis megrendezésre kerül. Így a „Szög nyomában” Történelmi Lovastúra, mely szimbolikus helyszínről, Somogyvárról indult nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án, a Szent László alapította bencés apátság falainak tövéből. „Szög” szent királyunk legendás lovának a neve volt, de a túra emléket kíván állítani a mindenkori katonalovaknak is.

A Regnum Portya 10 állandó lovasa a Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző- és Sportegyesület elnökének, Csepin Péternek a vezetésével két hét alatt 624 km-es távolságot tesz meg, az utolsó szakasz egyik állomása a Diósgyőri vár, illetve a Lovagi Tornák Tere lesz.

A csapat, miközben a 16. századi végvári vitézek világát megjelenítve nemzetközi elismertségre is szert tett, közel 50 000 km-t tett már meg az Atlanti-óceán partjáig, Szicíliáig, Törökországig és Skandináviáig. Megkerülték az egykori Nagy-Magyarország határait, és eljutottak őseink nyomát kutatva Belső-Ázsiáig. Útjaik élményeit Csepin Péter több nagysikerű, irodalmi értékű útinaplóban örökítette meg.

A lovasok a portya fontosabb állomásain korhű díszviseletükben jelennek meg, egyikük (Vajda Márk) önkéntes missziót teljesítve, a középkor óta az első lovag, aki teljes páncélban lovagol végig a zarándokúton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában