Sajószöged

2020.08.23. 13:00

Még sincs béke a 35-ös út kamionforgalma miatt

Úgy tűnik, nem könnyű betartatni a nehézgépjárművek áthajtási korlátozását a 35-ös főúton.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

Jó egy hónappal ezelőtt a következő tartalmú levelet küldte Varga Viktor sajószögedi önkormányzati képviselő a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek:

„Nem hajthatnak át a 20 tonnánál nehezebb tehergépjárművek (kivéve áruszállítás) a 35-ös számú főút Nyékládháza és Debrecen között húzódó megyénkbeli szakaszán. A kamionok így csak az M30-as és az M3-as autópályákat magába foglaló terelőútvonalat használhatják. Ennek ellenére a közelmúltban egyre több 20 tonnánál nehezebb jármű jelent meg Nagycsécs és Sajószöged útjain, véleményünk szerint indokolatlanul (külföldi áruszállító, kavicsszállító, egyéb járművek). Kérjük vizsgálják meg, mi az oka ennek és hozzák meg a szükséges intézkedéseket az eredeti rend visszaállítására!”.

Tudomásunk szerint a bejelentésre eddig csak a következő reagálás érkezett: „Bejelentését megkaptuk, munkatársaink válaszáig kérjük szíves türelmét!”

Felemás állapot

„A helyzet azért sokkal jobb mondjuk az egy évvel ezelőttinél. Sokkal kevesebb kamion hajt át a településen – mondta érdeklődésünkre néhány hónappal ezelőtt egy járókelő, akivel a 35-ös út mentén találkoztunk Sajószöged belterületén. – Valószínűleg azt az áldott állapotot nem érhetjük el, hogy egyetlen nehézgépjármű nem jár erre, de már így is sokkal nagyobb biztonságban érezzük magunkat és gyermekeinket az út mentén. Nem is beszélve arról, hogy kevesebb a por, a zaj, a rezgés…” Mostanában viszont rosszabbodott a helyzet. Úgy tűnik, a koronavírus okozta karantén feloldása óta ismét növekvőben van a kamionforgalom. Egy naponta arra járó autós is ezt erősítette meg.

A nagycsécsiek és a sajószögediek fél évtizede harcolnak azért, hogy ne a 35-ös úton, azaz a két településen járjanak át a kamionok. Kívánságuknak nyomatékot ad, hogy az M30-as és az M3-as autópályákon keresztül gond nélkül ki lehet kerülni a vitatott útszakaszt. Kicsit hosszabb, de gyorsabb és kényelmesebb, persze pénzbe kerül… Különösen az építkezésekhez fuvarozó, illetve a külföldi rendszámú kamionok használták előszeretettel a szakaszt. Érdekesség, hogy 2015 őszén már megtiltották a 35-ösön a 20 tonnánál nehezebb gépjárművek átmenő forgalmát. Csakhogy olyan sok jármű – köztük a nyéki kavicsbányákból szállító kamionok – kapott kivételes engedélyt, hogy egy idő múlva egyáltalán nem lehetett érzékelni a tiltást. Azaz – mintha mi sem történt volna –, a kamionforgalom alig csökkent.

Tüntetések nyomán

Azóta Sajószögeden kétszer is tartottak tüntetést a kamionforgalom ellenzői, mert megelégelték, hogy a nehézgépjárművek veszélyeztetik a településen élők biztonságát. Az emlegetett zaj, por, rezgés és balesetek… Tavaly június 1-je volt a fordulópont a helyzetben, azóta elvileg nem hajthatnak át a 20 tonnánál nehezebb tehergépjárművek a 35-ös számú – Nyékládháza és Debrecen között húzódó – főút megyénkbeli szakaszán.

(A borítóképen: Sajószöged belterületén, a gyalogátkelőhelynél a legnagyobb a balesetveszély)

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában