TeatRom fesztivál

2020.08.17. 15:00

Közösségi kérdésekre keresték a válaszokat

A romaság oktatási és kulturális helyzetét és lehetőségeit vitatták meg öt különböző témakörben.

Apagyi Beáta

Fotó: Ádám János

Kulturális és oktatási konferenciát tartottak a városházán a vasárnap kezdődő TeatRom fesztivál bevezetőjeként. A TeatRom nem más, mint egy színházi fesztivál Borsod megye romák lakta településein, roma alkotóktól – roma közönségnek.

Az egybegyűlteket elsőként a vendégként jelen lévő Darabosné Kusnír Renáta, a Belügyminisztérium felzárkóztatási államtitkársága oktatási osztályának szakmai referense köszöntötte. Majd Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere vette át a szót, aki üdvözlő beszédében elmondta, Miskolc városvezetése fontosnak tartja az együttélés minőségét javító kezdeményezéseket, és három személyes történetet idézett fel, amik meghatározónak bizonyultak a látásmódjára korábbi munkája során, mert mélységeiben engedték látni a roma nők helyzetét nőként és családanyaként, és a tanult roma fiatalok érvényesülési nehézségeit. Müller Péter Sziámi költőként, dalszerzőként, filmrendezőként és Miskolc kulturális tanácsadójaként fontos küldetésének tartja, hogy a Miskolci Egyetemen létrejöhessen egy romológiai tanszék.

Egyedi módszerekkel

A köszöntőket követően a „Roma tanulmányok és tanulók a közoktatásban” átfogó elnevezésű szekció fókuszkérdése az volt, szükségesek-e egyedi módszertani elemek ahhoz, hogy a roma fiatalok motivációt és nagyobb önbizalmat kapjanak a közoktatásban.

A felmerülő kérdések megválaszolása után, a műhelymunka végén, ismét plenáris ülés keretében a szekcióvezetők ismertették a szekcióüléseken elhangzottakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában