Tolcsva

2020.08.17. 11:00

Királyi borok, főúri kastélyok

Tolcsvára mindig érdemes ellátogatni, van bőven látnivaló.

Forrás: Olvasónk küldte

– Még a veszélyhelyzet alatt megszületett a döntés, miszerint idén elmarad a Tolcsvai Borfesztivál – mondta Keczeli-Kővári Ágnes, a Tolcsvai Szirmay–Waldbott-kastély Látogatóközpont intézményvezetője, kommunikációs referens.

– Ha belegondolunk, hogy minden évben tízezernél is több ember fordul meg a három nap alatt a rendezvényen, beláthatjuk, hogy nagyon észszerű és felelősségteljes döntés született. A vendégek azonban nem mondták vissza a szállásfoglalásaikat augusztus második hétvégéjére. Ezt látva Tolcsva önkormányzata és a borászatok is úgy gondolták, meg kell hálálnunk a vendégek hűségét. Így mindenki próbált a lehetőséghez mérten szervezni, tervezni, még akkor is, ha ebben a helyzetben nagy bátorság hetekre előre gondolkodni. Mivel májusban elmaradt a néhány évvel ezelőtt útjára indított „Királyi borok, főúri kastélyok” című rendezvényünk, ezt hoztuk át pünkösdről augusztusra. Tolcsván összesen öt kastély és több nemesi rezidencia található, ám az év nagy részében nem látogatható mind. Ezért lehetőséget szerettünk volna adni az idelátogatónak, hogy minden kúriát egyetlen napon meg tudjon csodálni. Így augusztus nyolcadikán az Oremus-kastélyból indulva a Helia-D Herba-kastélyon át a Szirmay-Waldbott-kastélyt, a Kállay-kúriát és a Kincsem-kastélyt is bejárhatta

a kastélylátogató közönség. A sétához az Oremus Pincészet, a Budaházy Szőlőbirtok, a Grand Tokaj, a Soltész Borház és a Kincsem Kastély Szőlőbirtok borait lehetett kóstolni. Aki pedig megéhezett, a Sajgó Családi Pincészetnél nemcsak finom borokat, de kiváló házias ételeket is kóstolhatott. Közel kétszázan voltak kíváncsiak augusztus nyolcadikán Tolcsva rendezvényeire. A rendezvény több szempontból is kiemelkedik a hétköznapi látogatások sorából. Mindenekelőtt azért, mert az említett kúriák közül az Oremus-kastély és a Kállay-kúria az év többi napján nem látogatható. Másrészt ezen a napon nem egy egyszerű kastélytúrán vehettek részt, hanem több helyszínen borkóstolással kötöttük össze a bemutatót. Így a ritkán látható vidéki főúri pompa látványához kapcsolódott az üdítő, lelket átjáró borok íze. Mindezeket megkoronázta este a Szirmay-Waldbott-kastély szabadtéri színpadán az ingyenes Tolcsvay László-koncert, melynek a végén táncolt és állva tapsolt a közönség.

(A borítóképen: Tolcsvay László koncertje)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában