civilek

2020.08.14. 10:00

Civil szervezetek az Égboltban

Nyár végére és őszre színes programokkal készülnek a civil szervezetek.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Nyolc megyei civil szervezet ismertette nyár végére és őszre tervezett színes programjait, az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület sajtóreggelijén, kedden az Égbolt Caféban.

– A Miskolci Otthon Segítünk Alapítvány kisgyermekes családokat segít önkéntes pótnagymamáival. Nyáron több helyre kitelepülünk majd ugrálóvárunkkal és társasjátékainkkal, hogy jobban megismerhessenek bennünket – mondta Oláhné Lajtos Julianna a helyi szervezet koordinátora.

Megelőzés, képzés

A testi és lelki betegségben szenvedőkért folyó munka sem állhat meg.

– A Mellrákinfó Egyesület borsodi szervezete a szűrések fontosságára szeretné felhívni a figyelmet Pink Gasztrokampányával, amelyet a mellrák elleni küzdelem hónapjában, októberben hirdetünk meg. A vendéglátóhelyek pink színű ételeket készítenek. Ezek megrendelésével az egyesületet lehet támogatni – ismertette Bodnár Erika helyi csoportvezető.

– Összhangban összezárva címmel tart négyalkalmas interaktív előadássorozatot szeptembertől az Egy Jó Dolog Egyesület, ahol konfliktuskezelési és kommunikációs technikákat tanítunk a pozitív gondolkodás fejlesztésére – fejtette ki Karsza Péterné Szalánczi Beáta elnökségi tag.

A hagyományőrzésre specializálódott egyesületek is újra aktivizálták magukat.

– A Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete jelölteti az ezeréves úrihímzést a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Június végén az alkotótáborunkban készítjük majd el rövidfilmünket ehhez a különleges hímzőtechnikáról – számolt be Dériné Érsek Ágnes egyesületi elnök.

– A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesület történelmi értékeket őriz. A járvány miatt szeptember 30-ra hosszabbította az Istvánffy Gyula Helytörténeti Gyűjtőpályázat beadási határidejét. Az eredményeket a Szülőföldünk című periodikában publikáljuk – tájékoztatott Titkos Sándorné, az egyesület elnöke.

Konferencia, zarándoklat

A keresztény értékek fennmaradásáért tovább is munkálkodnak az érintett alapítványok.

– Az Éltető Lélek Alapítvány egyik célja Kelemen Didák emlékének megismertetése, akiről Tiszteletreméltó címmel filmet készítettünk. Szeptemberben a Szent István-kultuszról, októberben pedig Köszönet a gyógyítónak címmel szervezünk konferenciát – tudatta Holndonner Ferenc, a kuratórium elnöke.

– Az Actio Catholica Alapítvány hitoktató tevékenységet folytat kistelepüléseken főként roma családoknak, papi és szerzetesi hivatásokat ébreszt, liturgikus tárgyak értékmentését végzi és adománygyűjtéseket szervez. Mindszenty József bíboros halálának 45 évfordulója kapcsán szeptember 5-én gyalogos zarándoklatot tartunk Bercel és Felsőpetény között – sorolta Kucsora Tamás, a kuratórium elnöke.

A házigazda részéről a Győri kapu Kapuzörgető-projektjének szakmai vezetője, Lichtenstein Raymond osztotta meg terveiket a program végén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában