munkalehetőség

2020.08.24. 19:30

Biztonságos lesz a vízelvezetés

Tizenhárom embernek ad munkát az új tevékenység, amelyet az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat telephelyén végeznek.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Nagyjából fél éve gyártanak árkok vízelvezetéséhez használható betonelemeket Ózdon. A Roma Nemzetiségi Önkormányzat telephelyén a márciusban kezdődött közfoglalkoztatási program amellett hogy értékteremtő, több embernek is biztos megélhetést nyújt. Váradi József, a szervezet ózdi vezetője elmondta: még tavaly, a képviselő-testület részéről jött az ötlet, hogy érdemes lenne ezzel a munkával foglalkozni, hiszen korábban a városban nem végeztek hasonló tevékenységet.

Máshol jól működik

– Tizenhárom dolgozóval kezdtük meg a betonelemek készítését – tette hozzá Váradi József, az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – Szak- és segédmunkásokkal is rendelkezünk, a telephelyünket pedig sikerült a gyártásra alkalmassá tennünk. Úgy gondolom, hogy a máshol jól működő dolgokat nem szégyen átvenni, mi is így tettünk. Korábban Serényfalván láttuk, hogy milyen jól működik ez a program, megnéztük a gyártási folyamatot, és úgy döntöttünk, hogy mi is belevágunk.

Túl nagy technikai háttérre nem volt szükség ahhoz, hogy megkezdjék Ózdon is a gyártást. Egy betonelemsablon beszerzése mellett a tömörítéshez használt tűvibrátor kellett, ami azóta természetesen már rendelkezésre áll. Az emberek hamar megszerezték a kellő tudást, ennek ellenére a folyamat első részében sokkal inkább a jó minőséget, mintsem a mennyiséget helyezik előtérbe.

Előtérben a minőség

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy időtálló elemek kerüljenek majd ki a telephelyünkről, ezért napi szinten nagyjából tíz darabot tudunk elkészíteni – folytatta Váradi József. – Hetente tehát negyven-ötven betonelem előállítása lehetséges kézi erővel, amelyet a város közterületein fogunk hasznosítani. Elsősorban azokra a részekre szánjuk, ahol a vízelvezetés nincs megnyugtatóan megoldva, az értékesítés majd csak azután kerülhet szóba, ha az Ózdon felmerült igényeket ki tudjuk elégíteni. A kihelyezéssel kapcsolatban is gondolkodunk, hogy idővel magunkra vállaljuk, de ehhez majd a városüzemeltető intézmény segítségét fogjuk kérni.

Váradi József hozzátette: az önkormányzati képviselők részéről már többen is jelezték az igényüket, hiszen a vízelvezető árkok betonelemekkel történő kiépítése kezdeti stádiumban van Ózdon. Éppen ezért a roma vezető bízik benne, hogy támogatáson keresztül sikerül létszámot bővíteni a tevékenységre, hiszen így tudnának a jövőben kapacitást bővíteni.

Sikeres tevékenység

– A gyártáshoz egy másik méretű, kisebb sablont is fogunk készíttetni, hiszen erre is szükségünk van – árulta el Berki Lajos, Ózd Város roma referense. – A gyártás iránt sokan érdeklődnek, ami azt mutatja, hogy sikeres az általunk megkezdett tevékenység. Ehhez azonban pénz is kell, hiszen cementet és sódert folyamatosan vásárolnunk kell, és a munkaerő biztosítása is lényeges. A kihelyezést egyébként majd Sajóvárkonyon kezdjük el, utána Cipó és Meggyes térsége következik, de a képviselők folyamatosan adják le az igényüket. Éppen ezért szeretnénk, ha sikerülne a kapacitáson bővíteni. Összességében számunkra is nagyon jó érzés, hogy a város közösségéért tudunk tenni, hiszen ha a vízelvezetés biztonságán javítunk, az a lakosság számára is fontos dolog.

(A borítóképen: Készülnek a vízelvezető betonelemek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában