városnéző túra

2020.07.12. 08:00

Tűzre- vízre vigyázzatok...

A tűzvész pusztító erejét talán csak az 1878-as árvíz múlta felül.

Pap Gyula

Fotó: Kozma István

Rendkívül nagy népszerűségnek örvendenek a miskolci Tourinform iroda tematikus városnéző túrái. Rengeteg visszatérő vendég van, volt rá eset hogy több mint hatvan fős csoportot kellett egyben tartani – emlékszik vissza Kupcsik Sarolta irodavezető. A szombati Tűzre- vízre vigyázzatok... című sétájuk – a nagy meleg ellenére – sokakat vonzott, mintegy 50 fő kísérte a túravezetőt a belvárosi sétán. A kis túlzással katasztrófatúrának nevezhető bejárás a miskolci tűzvészek és árvizek jellegzetes emlékeit vette célba. Így rögtön a Tourinform iroda előtt felidézhettük az 1843. július 19-i tűzvészt mely az Alsó-Papszeren ütött ki. A lakosság már-már megkönnyebbülten sóhajtott fel a megfékezése után, amikor a piac utca felé fújta a szél a még parázsló szikrákat. A színház tornyát gyújtotta meg először, majd a hatalmas tűz, ami a tornyot emésztette szétterjedt, szétszórta erejét a városra. A különösen száraz idő és rekkenő hőség melegágya volt terjedésének – idézte fel a túravezető.

A Szinva-teraszon a vízről és a patak áradásairól esett szó, de a látogatók megismerhették a miskolci kocsonya és a béka történetét is. A Nemzeti Színháznál megtudták a látogatók: a tűzvész pusztító erejét talán csak az 1878-as árvíz múlta felül. Az árvíz szintjének pontos dátummal ellátott jelzése látható a színház sarkánál. A víz útjának keresése során eljutottunk a Hősök terére, ahol a lefedett Pece patak emlékeit, nyomvonalát követve haladtunk tovább. Az út záróállomása ismét a tűzhöz kötődött: a Miskolci Tűzoltóságra látogatva egy minden igényt kielégítő, interaktív tájékoztatásban volt része a csoportnak, igazi riadóval és kipróbálható tűzoltó eszközökkel.

Érdemes volt

Kecskemétről érkeztek és négy napig tartózkodnak Miskolcon Gáspárné Zana Ilona, lánya és unokája, ezután mennek Lillafüredre és Bükkszentkeresztre kirándulni. Nagyon tetszett nekik a városjárás, mert egyedül sokkal nehezebb megtalálni a nevezetességeket, így egyben mindent megkapnak és utána eldöntik mi az amit alaposabban meg akarnak nézni. A gyermeke még nem járt Miskolcon és Ilona is nagyon régen egyszer. Szilvássy Istvánné nem először vesz részt a túravezetésen, mondhatni bérlete van a programra. Negyedik éve csatlakozik a városnéző sétához. Minden alkalommal újabb és újabb dolgokkal ismerkedik meg. Vannak ahol már jártak korábban is de az idegenvezető személyes kisugárzása által rengeteg új ismeretre is szert tesz – fogalmazza meg motivációját. Hejőcsabán lakik negyvenöt éve, de nem is hitte, hogy Miskolcnak ennyi látnivalója és nevezetessége van. A továbbiakban sem hagyja ki, ha adódik alkalom csatlakozni fog a csoporthoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában