Irodalmi herbárium

2020.07.01. 16:30

Széphalmon a természet és a költészet találkozik

Az Irodalmi herbárium nagyon népszerű a látogatók körében.

Bódisz Attila

Forrás: MNYM

Fotó: PIM

Idén is megnyílt A Magyar Nyelv Múzeuma Irodalmi herbárium című kiállítása Széphalmon.

Nyiri Péter, a múzeum igazgatója az Észak-Magyarországnak azt mondta: divatos manapság úgynevezett interaktív kiállításokat rendezni, és az övék valóban az, hiszen a Kazinczy-kertben elültetett növények megérinthetők, megszagolhatók és folyamatosan változnak, fejlődnek. A különleges kiállítás több éve minden nyári időszakban várja a látogatókat. Az alapötletet az adta, hogy a nyelvújító-polihisztor Kazinczy Ferenc felesége, Török Sophie családjából fennmaradt egy 1600-as évekbeli, színes füveskönyv, amely körülbelül másfél száz növény német nyelvű leírását tartalmazza. Ezeket az asszony is ismerhette, sőt a belőle szerzett ismerettel, tudással felvértezve akár gyógyíthatta is a környékbeli embereket. Így a múzeum gyönyörű kertjének adottságait kihasználva ültettek el olyan növényeket, amiket Török Sophie is ismerhetett, használhatott.

Az igazgató hozzátette: a kiállítás több módon is folyamatosan változik, ugyanis egyrészt mindig kerülnek a bemutatott kínálatba új növények, másrészt ezek az élőlények folyamatosan átalakulnak, nőnek, termést, virágot hoznak, vagyis mindig találni újdonságot közöttük. Kiemelte: azért is nyitják meg újra minden évben a különleges szezonális kiállítást, mert nagyon népszerű a látogatók körében. Főleg a nagyvárosi emberek lelkesednek, amikor egy-egy különleges növénnyel találkoznak a kertben.

Díj egy kiemelkedő diáknak

A növényekhez a múzeum arculatához illően irodalmi alkotásokat is párosítottak, amelyek általában a természetről vagy arról a növényről szólnak, amely mellett olvashatók a versek. A kiválasztott művek ezenkívül átfogják a teljes magyar irodalmi palettát – tette hozzá Nyiri Péter. Néhány kortárs műtől eltekintve leginkább klasszikus irodalmi alkotásokkal színesítik, illusztrálják a bemutatott örökzöldeket, virágokat, fűszer- és gyógynövényeket.

A múzeum igazgatója megemlítette azt is, hogy korábban szokás volt Sátoraljaújhelyen, hogy a középiskolások a tanév utolsó tanítási napján elzarándokoltak a Kazinczy-emlékhelyre.

Ezt elevenítették fel a Kossuth Lajos Gimnázium pedagógusaival és diákjaival összefogva 2015-ben, azóta minden évben a látogatást összekötik az Irodalmi herbárium megnyitásával. A gimnázium legjobb, magyar nyelv és irodalom tantárgyból kiemelkedően teljesítő diákját is jutalmazzák ezen az alkalmon, akit a pedagógusok javaslata alapján választanak ki. Idén az erre létrehozott Kazinczy-emlékdíjat, valamint a könyvjutalmat Csongrádi Anikó vehette át Nyiri Pétertől. A 11.-es diák számos versenyen képviselte eredményesen intézményét és a várost.

(A borítóképen: Látogatók az Irodalmi herbáriumban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában