Bükkszentlászló

2020.07.19. 11:30

Sehol semmi az ígért támogatásból a bükkszentlászlói patak ügyében

Nem szerepel annak a vis major támogatásnak az önrésze a 2020. évre vonatkozó elfogadott költségvetésben, amelynek a Belügyminisztérium 2019 decemberében helyt adott. Egy hónapja ígéretek hangzottak el, de azóta sem történt semmi Bükkszentlászlón.

Nyikes Zita

Fotó: Kozma István

Egyelőre nincs fejlemény a bükkszentlászlói patakmeder támfalépítése, a patakmeder mélyítése és a támfaljavítások ügyében. Egy hónapja hangzottak el ígéretek a közgyűlési többségben lévő Velünk a Város-­frakció részéről arról, hogy a pénz rendelkezésre áll.

Van vagy nincs?

Több mint egy hónapja sajtótájékoztatót tartott Gazdusné Pankucsi Katalin, a terület Fidesz–KDNP frakciójának önkormányzati képviselője arról, hogy a bükkszentlászlói támfal­építésre, patakmeder-mélyítésre és patakmeder-falazat javítására nincs meg az ön­erő a vis major pályázathoz. Azt mondta: nem tud róla, hogy az önkormányzat rendelkezésére állna a szükséges 38 millió forint önrész a támogatott vis major kerethez.

Szopkó Tibor, aki a miskolci belváros önkormányzati képviselője, a Velünk a Város-frakció tagjaként akkor sajtónyilvánosság előtt kijelentette: a pénz rendelkezésre fog állni. Lapunk kérdezte a városházát, hogy megvan-e a fedezet a szükséges önrészre, de a városháza helyett a Velünk a Város-frakció sajtóközleménye érkezett meg szerkesztőségünkhöz: a város a szükséges összeget rendelkezésre bocsátja, állították.

Újra meggyőződtünk a helyszínen, hogy miért is valós a bükkszentlászlóiak félelme.

Útbontó árvíz

A falu végétől indul az erdei út, ami a helyiek által elnevezett „vízházhoz” vezet. Ide a Mivíz és az erdészet gépjárművei járnak, az egyéb forgalom nem jelentős. Egy közel 30 méteres szakaszon lenne égetően szükséges a támfalépítés, mert ezen a szakaszon semmi sem tartja a patak medrét, és egy nagyobb esőzés során a hegyoldalból ömlő hordalékos víz az utat is lemossa, magyarázza Gazdusné Pankucsi Katalin. A legutóbbi nagyobb esőzés hatására keletkezett hordalékot most elegyengették, kiszélesítve az utat, de ezzel a gond nem oldódott meg, mert a hordalék nem tartja meg az utat: már most süllyed és repedések vannak rajta, mutatja az önkormányzati képviselő.

A falu végéből indulunk lefelé a patak mentén. A helybeliek megszokták, hogy a keskeny út mellett folyik a most alacsony vizű, de hirtelen magasra felduzzadni képes patak. Az út egyik oldalán épült házakba úgy lehet bemenni, hogy a kocsibeállók átívelnek a patak felett. A kocsibeállókhoz sok esetben rögzítve van a gázcső, de a patak felett a meder támfalába érkezik meg a szennyvíz is. Ládi Sándorné emlékszik rá, amikor négy-öt éves lehetett, hogy hetven évvel ezelőtt épült a patakmeder betonozott, kövekkel kirakott fala. Azóta azonban az évtizedekkel ezelőtti stabil építményt a szennyvízhálózat építésekor is meg-megtörték, és a gázhálózat kiépítésekor is bele kellett fúrni az erősnek tűnő falazatba. Minden egyes fúrás azzal járt, hogy a betonbiztos falazat egysége, belső feszültsége megtört.

A településen élők sokszor betonozták az előttünk lévő szakaszokat, állították helyre a hibákat. Ládi Sándorné azt meséli, hogy néhai férje is többször végezte el ezt a munkát. Az évek alatt azonban a heves esőzések alkalmával hirtelen lezúduló víz a többméteres magasságot is eléri, és folyamatosan mossa ki a köveket a falazatból. De az sem ritka, hogy a vízzel érkező hordalék hatalmas köveket görget, és így rongálja

a patakmeder támfalát.

A víz elzárhatja a települést

– Csak egyszer kell, hogy baj legyen – fogalmaz vészjóslóan Ládi Sándorné, aki az előttünk található útszakaszon mutatja, hogy mekkora kövek jönnek a hegyoldalból. Hozzáteszi: ezeket a köveket arra használják, hogy stabilizálják az alulról kimosott mederfal különböző szakaszait. – Régebben folyamatosan takarítottuk a patakmedret, kiszedtük a hordalékkal érkező köveket, de most már támogatjuk vele a támfalat. Azt is tudni kell, hogy ha leszakad az út, vagy más katasztrófa esetén, Bükkszentlászló teljesen elvágódik a világtól, ugyanis az egyetlen út járhatatlanná válik. Se ki, se be, se mentő, se busz.

A patakmederben valóban sok, hordalékkal érkező, hatalmas kő található.

Süllyedő térburkolat

Hogy meggyőződjünk róla, valóban lóg-e a mederfal a levegőben, lemászunk a patakmederbe. A helyiek több helyen alulról támasztják a kövekkel a falat, hogy súlyánál fogva nehogy leszakadjon, és nehogy magával rántsa a kerítést, a kocsibeállókat, a gázvezetéket vagy a szennyvízcsövet.

Göndör Krisztiántól kapjuk a létrát, aki megosztja velünk a gondjait.

– Mi is kiszedtük eddig a köveket, de most már aládúcoljuk vele a meder betonozott falát – meséli aggódva.

– Éppen pár napja tettem oda azokat a köveket – mutatja a huszonhárom éves fiatalember, aki születése óta a településen él. – A nagyobb baj az, hogy már az udvarunkon is észrevettük, hogy meg van süllyedve a térburkolat.

Biztonságukat féltik

Az önkormányzati képviselő úgy összegez a látottak alapján, hogy a teljes támfalépítés a falun végigmenve irreális összeg. Amit viszont a vis major kerettel még a Fidesz–KDNP többségű közgyűlés megszavazott, az átmenetileg megnyugtató állapotokat eredményezne: harmincméteres szakaszon a település felső végében támfal építése, a patak medrének mélyítéssel egybekötött kotrása, a nagyon kritikus helyeken a javítások elvégzése.

– Az itt élők sokszor mondják, hogy nem érzik magukat biztonságban nemcsak a hirtelen nyári, de az őszi esőzések tapasztalatai alapján sem – fejti ki Gazdusné Pankucsi Katalin. – Nem tudom őket megnyugtatni, mert én sem látom, hogy az ígéreteit megtartaná a jelenlegi városvezetés. Egy hónap telt el azóta, hogy azt mondták, hogy rendelkezésre áll a pénz. De azóta sem történt az ég világon semmi, ami a Bükkszentlászlón élők gondjait megoldaná.

Nem volt még rá idő

Újra megkerestük a városházát, és megkérdeztük, hogy áll-e még Szopkó Tibor ajánlata, hogy megvan a szükséges 38 millió forint. Amennyiben igen, akkor mikor kezdődik a kivitelezés. Továbbá arra is rákérdeztünk, hogy az elmúlt hetek hirtelen villámáradásai miatt keletkeztek-e további károk, amelyek megnövelték a kivitelezés költségeit.

A városháza válaszában az áll, hogy „a költségvetés módosításában szerepel a bükkszentlászlói vis maior pályázat önrésze. Mivel a járványhelyzet miatt nem volt közgyűlés, ezért a módosítás elfogadására várni kell. Amint ez megtörténik, kiírásra kerül a közbeszerzés, majd elkezdődhetnek a munkálatok. Erről a terület önkormányzati képviselőjét is tájékoztatta Miskolc MJV Önkormányzata.” Kérdésünkre hozzátették: „a villámárvizek kapcsán további rongálások nem észrevehetők a patakmederben, az eredeti műszaki tartalom és kiviteli terv szerinti kivitelezési munkák megvalósíthatók”.

Nem tájékoztatták

Rákérdeztünk Gazdusné Pankucsi Katalintól, hogy Miskolc önkormányzata mikor és pontosan miről tájékoztatta őt mint a terület önkormányzati képviselőjét. Lapunknak elmondta, hogy megkeresésünk előtt semmilyen, tehát sem írásbeli, sem szóbeli tájékoz­tatást nem kapott semmilyen fejleménnyel kapcsolatban.

Önkormányzati szakértőt is kérdeztünk, hogy valóban várni kell-e egy ilyen módo­sítással a közgyűlés dönté­sére. Lapunknak elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet 2020. június 18-án megszűnt Magyarországon. Az elmúlt egy hónapban lett volna le­hetőség egy megyei jogú városban a közgyűlés összehívására, amennyiben az szükséges. A miskolci önkormányzat szervezeti és működési szabályzata szerint rendkívüli ülést a polgármester bármikor összehívhat, a közgyűlés előtt egy nappal kell a meghívót kézbesíteni. Rendes közgyűlést pedig úgy lehet összehívni, hogy 10 nappal hamarabb kell a meghívót kézbesíteni a vonatkozó szabályzat szerint.

Költségvetési kérdéseket mind a rendes, mind a rendkívüli közgyűlésen lehet tárgyalni, és dönteni is róla. Ugyanakkor Miskolc város költségvetési rendelete szerint a szükséges költségvetési fedezetet a polgármester önállóan is biztosíthatja, hiszen joga van a költségvetési előirányzatok át­csoportosítására, hangsúlyozta a lapunk által megkérdezett önkormányzati szakértő.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában