szúnyogírtás

2020.07.22. 19:00

Össztűz a szúnyogokra

Szinte minden településen megismétlik a szúnyoggyérítést, a földit is megyénkben a napokban.

Horváth Imre

20200421 Győr A földi szúnyoggyérítés hatékonyságának növelése érdekében két új földi kémiai szúnyogirtásra alkalmas eszközt vásárolt a Győr-Szol Zrt., az önkormányzat által biztosított forrásból. Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Forrás: MW

Fotó: Csapó Balázs

Az idei év az első, amikor légi, kémiai irtásra nincs lehetőség. Illetve csak járványügyi veszélyhelyzet esetén, az országos tiszti főorvos egyedi hozzájárulásával lehet használni. A korábbi években a légi irtás mellett inkább csak kiegészítésként alkalmazták a földit, amelyet autó platójáról végeznek el.

Első után a második

Ilyenkor melegköd-képzéssel, illetve a hő nélküli, ULV-eljárással végzik, ami szintén apró cseppekben juttatja ki az irtószert. Az elmúlt hetekben szinte az egész megyében ilyen eljárással végeztettek szúnyoggyérítést, azonban finoman szólva is felemás eredménnyel.

A legtöbb helyen nemhogy csökkent volna a vérszívók száma, de inkább nőtt, az esős időjárás, a rengeteg pangóvíz kedvez a rovar szaporodásának. A lakosság részéről így szinte mindenhol alapos reklamálás, felháborodott visszajelzések érkeztek az önkormányzatokhoz, és sokan követelik az ismétlést vagy éppen „sírják vissza” a légi szórást.

Jó néhány település máris jelezte, hogy ismételnek. Így például Szikszón és Edelényben július 24-én ismétlik a földi szúnyoggyérítést, míg a megyeszékhelyen már meg is tették. A miskolci városháza közleménye szerint a kezelést július 20–21-én, a napnyugta utáni órákra tervezték. Hozzátették: az esős időjárás és a megváltozott gyérítési lehetőségek okozta magas szúnyogállomány miatt gyors intézkedést követően volt kénytelen újabb előrehozott szúnyoggyérítést elrendelni a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. a város közigazgatási területén.

Átmeneti engedély

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az ország számos területén továbbra is tömegesen vannak jelen a szúnyogok. Míg a délnyugati országrészben a biológiai és földi kémiai kezelésekkel elfogadható szintre sikerült csökkenteni a szúnyogártalmat, addig a Duna mentén jelentős számban, a keleti országrészben, elsősorban a Tisza és a Körösök térségében pedig továbbra is tömegesen vannak jelen a csípőszúnyogok.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ egyedi engedélyével a következő hetekben azokon a területeken, ahol betegségterjesztő szúnyogfajok magasabb számban vannak jelen, légi kémiai szúnyoggyérítést is végeznek a szakemberek.

A kifejlett szúnyogok elleni légi védekezés nem lesz általános, a technológia alkalmazására az országos tiszti főorvos kizárólag a katasztrófavédelmet hatalmazta fel a gyérítési munkák hatásfokának növelése érdekében. A hatékony védekezéshez a katasztrófavédelem a Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer légi kijuttatására kapott átmeneti engedélyt, tudatta az Észak-Magyarországgal Dóka Imre tű. őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőhelyettese. Ezen a héten a tervek szerint egyébként 990 hektáron végeznek légi kémiai és több mint 20 ezer hektáron földi kémiai gyérítést.

Feltérképezik

A katasztrófavédelem kiemelt célja a biológiai szúnyoggyérítés arányának növelése. Ennek érdekében a szakemberek részletesen feltérképezik azokat a tenyészőhelyeket, ahol évről éve sok szúnyog fejlődik ki. A részletes térképek birtokában a biológiai gyérítések részarányát, valamint a kezelések hatékonyságát jelentősen növelni lehet. A felméréseket és az adatok feldolgozását szakértők végzik, akik a nemzetközi és a hazai protokolloknak megfelelően járnak el. A korszerű térinformatikai adatbázis elkészítéséhez drónokat is használnak.

(A borítóképen: Szúnyoggyérítés földről)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában