újranyitás

2020.07.16. 13:30

Kinyitott a Baradla-barlang

Most már két hete annak, hogy ismét fogad vendégeket a világörökség részét képező Baradla-barlang.

Marosréti Ervin

A Baradla-barlangban

Fotó: Vajda János

A koronavírus járvány első szakasza után, az enyhítések hatására megnyitottak a kapuk, a turisták pedig ismét megérkeztek. Az előzetes felkészülés már korábban elkezdődött, hiszen az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai már akkor elvégezték a szükséges feladatokat, amikor március közepén kénytelenek voltak bezárni.

– A barlangrendszerben teljes fertőtlenítés történt, ezért az újranyitás ebből a szempontból nem okozott jelentős többlet terhet – fogalmazott érdeklődésünkre Gruber Péter, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság általános igazgatóhelyettese. – Természetesen átnéztük az elektromos hálózatot, a kisebb hibákat kijavítottuk, így nyugodt szívvel nyithattunk ki. Azt tapasztaljuk, hogy a nyári forgalmunk rögtön visszaállt, tehát továbbra is nagy az érdeklődés a Baradla-barlang iránt.

Gruber Péter azt is elárulta, hogy az ellentmondásos hírek után úgy döntöttek: a nyári és az őszi időszakra nem terveznek kulturális programokat, mert nem szeretnék, ha adott esetben azokat vissza kellene mondani.

A sportesemények közül viszont megtartják a sziklamászó versenyt, a földalatti és feletti teljesítménytúrát és a nomád futóviadalt is. A hagyományos barlangtúrák és az ökoturisztikai kirándulások pedig egyre nagyobb számban indulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában