Miskolc

2020.07.04. 13:30

Kerékpáron járva, örömmel

Biciklizés közben időnként imádkozik is Orosz Atanáz miskolci görögkatolikus püspök.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Ádám János

A születésnapjára kapta a kerékpárt nemrégiben, akkor szállt újra nyeregbe – mondta a püspök atya, majd hozzátette: ezelőtt évek óta nem biciklizett már. Most azonban igyekszik mindennap egy kicsit kerekezni, már csak az egészség megőrzése miatt is. Amellett pedig időnként praktikusabb, de nem feltétlenül gyorsabb, mint autóval eljutni a célhoz. Ez az adott napszaktól is függ.

Inkább az esti órákban

Lehet rá sportolási lehetőségként tekinteni, de a főpásztor nem törekszik arra, hogy komoly eredményeket érjen el e téren – tréfálkozott.

Az azonban bizonyos, hogy örömmel jár két keréken, hiszen ez az alternatív közlekedési forma sok-sok előnye mellett még környezetkímélő is. Példát mutathat másoknak, hogy egyházi öltözetben is kerékpárra lehet ülni, ez sem akadály, de nem ez az elsődleges cél.

Leginkább alkonyatkor, munkája végeztével van ideje kerékpározni, ilyenkor itt a városban élő édesanyját látogatja meg, vagy egyéb utakra indul – mesélte. Azon túl pedig hivatali ügyintézéshez is kiválóan alkalmas, a belvárosban könnyen lehet vele parkolni. Sajnos már voltak negatív tapasztalatai a kerékpárok vagyonbiztonsága kapcsán korábban egy tiszántúli faluban, ezért ezúttal az óvintézkedéseket megtette, és most már le tudja lakatolni a kétkerekűt, ezért nem aggódik – fogalmazott. Eddig egyetlen kellemetlen élménye volt a biciklizés kapcsán, amikor nemrégiben bőrig ázott egy késő délutáni kiruccanás alkalmával.

Az eset nem szegte kedvét, nem riasztotta el a további kerékpáros közlekedéstől.

Már felfedezte Miskolc kerékpárútjait, Diósgyőr irányába és a Szentpéteri kapuban épülő út már használható részein is szívesen közlekedik a csöndes esti órákban. Gyakran biciklizik a megyei kórház és az idősek otthona mellett elhaladva, és olyankor imádkozik az egészségügyi dolgozókért és az idősekért, akik sajnos az elmúlt hónapokban az egyház szolidaritását, támogatását nem mindig tudták közvetlenül megérezni, de kerítésen kívülről is sokat gondol rájuk – összegezte gondolatait a főpásztor.

(A borítóképen: Orosz Atanáz évek óta nem kerékpározott. Most a születésnapjára kapott kétkerekű ad újra alkalmat erre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában