babavárás

2020.07.04. 19:00

Gyermekvállalás gondok nélkül

Már a baba megszületése előtt érdemes tájékozódni.

Novák Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Nemrégiben Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár bejelentette, hogy – a korábbi 70 százalékról – a bruttó fizetés 100 százalékára emelkedik 2021. július 1-től a csecsemőgondozási díj (csed) összege. Ennek köszönhetően a gyermek megszületését követő hat hónapban jobb anyagi körülmények közé kerülnek a családok, mint előtte.

A csecsemőgondozási díjat azok a nők vehetik igénybe, akik a szülést megelőző két évben legalább 365 napon keresztül biztosítottak voltak. Az ellátás jár az örökbefogadó szülőknek is a gyermek hat hónapos koráig.

A bejelentést követően Novák Katalin azt is közölte, hogy a csecsemőgondozási díj után csak a személyi jövedelemadót kell megfizetni, nyugdíjjárulékot és társadalombiztosítási járulékot nem. Minderre a jövő évi költségvetésben – egy módosítás nyomán – 14,25 milliárd forint áll rendelkezésre, és a tervek szerint 80 ezer családon segít majd az intézkedés.

A csed összegének megemelése azt szolgálja, hogy a gyermekvállalás semmilyen hátránnyal ne járjon a családok számára, sőt jobb anyagi körülmények közé kerüljenek, mintha nem vállaltak volna gyermeket – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: a 2010 óta zajló családbarát kormányzás célja a gyermekvállalás előtti akadályok elhárítása.

Kedvezőbb lenne

A párommal tudatosan készültünk a gyermekvállalásra, ami azt jelenti, hogy az állami támogatásokról is kellőképpen tájékozódtunk, még a baba fogantatása előtt – mesélte Hausel Cintia, aki októberre várja első gyermekét. – A csed és a gyed összege csak részben fedezi majd az alapvető kiadásainkat. Bár a kisbabának szükséges dolgokat teljes mértékben ki tudjuk fizetni ebből a jövedelemből, de minden egyebet a párom fizetéséből kell megoldanunk. Mindemellett elengedhetetlen, hogy mindig legyen itthon egy kis tartalék.

Cintiától megtudtuk, hogy a csed és a gyed összege a kiadásaiknak körülbelül a felét fedezi majd, mert – a babával járó extra költségek mellett – természetesen háztartást is kell vezetniük, fenn kell tartaniuk egy autót és ki kell fizetni a számlákat. 2021 júliusa után azonban jóval kedvezőbb helyzetben lennének, mert a csed ideje alatt a teljes fizetését kapná, ami azt jelentené, hogy több pénzt félre tudnának tenni a gyes idejére, ami szerényebb összeg. Így mindenképpen hamarabb vissza kell majd térnie dolgozni a baba mellől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában