nyári időjárás

2020.07.21. 17:30

Egyelőre késik a kánikula

Jóval csapadékosabb az időjárás, mint a sokévi átlag, de nem hűvösebb.

Pap Gyula

Sebõk Levente

Fotó: Bujdos Tibor

Bár hőérzetünk, tapasztalatunk szerint – vélhetően a több csapadék is közrejátszik ebben – az átlagtól hűvösebbnek tűnik az idei nyár, a statisztikai adatok ezt nem támasztják alá.

Jóval csapadékosabb

– A sokéves átlagot figyelembe véve eddig nincs jelentős eltérés az idei nyár hőmérsékletértékeiben a korábbiakhoz képest – tudjuk meg Kovács Attilától, az Országos Meteorológiai Szolgálat Miskolci központjának meteorológusától. A csapadék az, ami eltérő mennyiségű, jóval csapadékosabb az időjárás az átlagostól. Az elmúlt harminc napban több mint a dupláját produkálta csapadék mennyisége, mint az átlag.

Nem jön a meleg

A június egyébként a legcsapadékosabb hónapunk, a július az már szárazabb szokott lenni, nem úgy, mint az idén. A csapadék eloszlása is egyedi, több a nagyobb mennyiségű zápor, zivatar.

Talán a felfokozott várakozás miatt sokan érkező kánikuláról beszélnek, a meteorológus ezt nem tudja megerősíteni, a következő egy hétben, de középtávon sem látszik markáns melegfront.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a Kárpát-medence időjárását gyenge anticiklonális hatás, majd kedden egy észak felől súroló hidegfront alakítja. Így a sok napsütés és a gomolyfelhők mellett északkeleten, illetve nyugaton fordulhat elő zápor, zivatar, heves zivatarok is létrejöhetnek.

Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csupán a zivatarok környezetében fokozódhat viharossá a szél.

Változékony

A következő napokban változékony időre van kilátás, hosszabb-rövidebb napos periódusokkal. Emellett több alkalommal előfordulnak záporok, zivatarok átmeneti szélerősödés kíséretében.

A hőmérséklet a sokévi átlag közelében alakul. Habár érdemi fronthatással nem kell számolni, de egy érkező gyenge, felettünk elgyengülő hidegfront miatt az ilyesmire különösen érzékenyeknél fejfájás és erősödő migrén jelentkezhet az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint.

(A borítóképen: Ha nincs is kánikula, de kellemesen meleg van)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában