levendula

2020.07.06. 07:30

A romantikus lelkek egyik növénye

A levendula körülbelül 2500 évvel ezelőtt jelent meg, gyógynövényként való felhasználását írásos források is megerősítik.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A levendula szó a latin „lavare” szóból ered, amelynek jelentése „fürdeni”. Ez arról árulkodik, hogy a levendulát gyakran használták, és használják ma is fürdőolajként.

Az ókori Görögországból, Rómából és Karthágóból származó leletek arról tanúskodnak a levendula történetével foglalkozó szakirodalom szerint, hogy az emberek a korabeli fürdőkben rendkívül gyakran mártóztak meg levendulában. Ugyanakkor használták mosás során, valamint a ruhák, de még a hajuk illatosításához is az ókorban. A levendula szó jelentése: boldogság, siker, szerencse.

Megvilágosít, békét hoz

Ha a növényre gondolunk, az emberek nagy részének a kellemes illat és a kékes-lilás szín juthat az eszébe, pedig a levendula fehér színben is pompázik. Európában a fehér szín a tisztaság és az ártatlanság jelképe. Ez nyilvánul meg a fehér szőrű áldozati bárányok feláldozásakor vagy az esküvői ruha színében is. Keresztelés idején is fehér színt választunk, így hordozza magában az újhoz, a kezdetekhez való társulást. A fehér viselet ele­ganciára vall, illetve ha a fehér zászlót lengetjük ellenségeink felé, bizonyos, hogy békével érkeztünk. Ezzel szemben az ázsiai országokban a halál és a gyász színe, Afrikában pedig a fehér testfestés a démonokat szimbolizálja.

A lila általában az uralkodás, a gazdagság, nemesség szimbóluma, Európában a hiúsághoz, az individualizmushoz kapcsolódik. A hagyomány szerint a levendula belső békét, örömöt és egészséget hoz. Meditáció közben is használható, hiszen megvilágosítja és tisztítja az elmét, valamint támogatja az intellektust és a logikus gondolkodást.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában