idősek klubja

2020.07.20. 15:30

A Rókafarmra látogattak

Az egyedül élő klubtagoknak kifejezetten sokat jelentett, hogy újra találkozhattak.

Detzky Anna

Forrás: Összefogás Nyugdíjas Klub

Megyénkben nagyon sok a magára maradt, egyedül élő idős ember. Közülük többen, az időskor sajátosságaiból fakadóan párjukat vesztették, és ráadásul gyermekeik unokáik – a jobb megélhetés reményében – az ország más vidékeire-, netán külföldre költöztek. Nekik különösen – de tapasztalatom szerint a közösségekhez szokott embereknek is – hiányoztak a közös összejövetelek, amikor korosztályos társaikkal tudnak találkozni, beszélgetni, eszmét cserélni. Ez március eleje óta nem adatott meg, hiszen a koronavírusos pandémia miatt, ki-ki önkéntes karanténba vonult – foglalta össze Teszárovics Miklós, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének elnöke és az Összefogás Nyugdíjas Klub vezetője.

Kerti összejövetel

Lassan megyeszerte beindul a nyugdíjas klubok működése kis csoportokban, a megfelelő szabályok betartásával. Sokan szabadtéri programokat szerveznek, mellőzve a zárt térben való találkozást. A miskolci Összefogás Nyugdíjas Klub is ezt a megoldást választotta.

– A klub tagjai közül többen is szorgalmazták, hogy a járvány lecsendesülésével találkozzunk. Igyekeztünk az előírt távolságot tartani, ezért csak tizenvalahányan jöttünk össze – mondta Teszárovics Miklós klubvezető. – Először az egyik egyedül élő hölgy, Podhedfky Lászlóné hívott meg bennünket délután a saját otthonába. Mivel három hónapig nem láttuk egymást, csak telefonon érintkeztünk és öntöttük egymásba lelket, nagy igény támadt bennünk a személyes tapasztalatcserére.

Buszos kirándulás

Kalandos utazás után élvezték a szalonnasütést és egymás társaságát.

– Aztán pedig június 22-én a klub másik fele Rókafarmra kirándult busszal, szintén meghívásos alapon Lendvai Péterhez és feleségéhez. A csapat valamennyi tagja betartva az előírásokat felvette a szájmaszkot az utazás alatt, néhányan kesztyűt is húztunk. Zsúfolásig megtelt a Bükkszentkeresztre menő busz, de ennek ellenére több utas mellőzte a védőfelszereléseket, ami kissé felháborított bennünket. A helyszínen aztán beszélgettünk, adomáztunk és megosztottuk egymással az elmúlt időszak történéseit. Itt is nagyon jól éreztük magunkat és mindkét helyen sütöttünk szalonnát is – mesélte beszélgetőtársunk.

Hamarosan együtt

A társaság egyelőre nem térhet vissza saját helyére, mert foglalt a művelődési ház.

– Most még a Vasgyári Közösségi Házban nem tudunk találkozni, mert ifjúsági táborokat tartanak. Július 22-én tervezzük az első teljes létszámú összejövetelünket. Megpróbáljuk azt is szabad téren megtartani, mert szeretnénk mindent megtenni annak érdekében, hogy ne kapjuk el a koronavírust. Kellőképpen meg vagyunk ijedve a járványtól. Reméljük, hogy nem lesz második hullám, hiszen nyugdíjasként csak lelki támogatást tudunk egymásnak nyújtani, mivel a járvány alatt mindenki bezárkózott – jelentette ki a klubvezető.

(A borítóképen: A Rókafarmon élvezték egymás társaságát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában