függőség

2020.06.26. 16:30

Szenvedéllyel évente a figyelemfelhívásért

A kábítószerrel való visszaélés és a tiltott kereskedelem elleni nemzetközi napot minden év június 26-án tartják világszerte.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Az ENSZ 1988-as határozatának egyik fő célja, hogy világviszonylatban ötven százalékkal csökkentse a mértékét az illegális drogfogyasztásnak.

Az ENSZ Kábítószer-ellen­őrzési és Bűnmegelőzési Hivatala minden évre megfogalmazza a világnap témáját, és területi irodáin keresztül emberek millióit mozgósítja e napon a prevenciós jellegű figyelemfelhívásra. Magyarországon hivatalosan 1997 óta tartják.

Hazánkban korábbi felmérések alapján a felnőtt lakosság tizenegy százaléka használt már valamilyen tiltott szert.

Témákat is felvet

Mivel a legtöbb esetben a drogok kipróbálása a középiskolás évek alatt történik, így a szakemberek az iskolai prevencióra helyezik a hangsúlyt. A diákokkal meg kell ismertetni az egyes szerek hatásait és a fogyasztással kapcsolatos jogi következményeket, valamint tudniuk kell a kábítószerfüggő állapotról, mikor a szenvedélybeteg mindent megtesz annak érdekében, hogy narkotikumhoz jusson.

Az idei szlogen: „alaposabb tudás a jobb gondoskodásért”. A szlogenek évről évre fontos jelentést hordoznak magukban. Az idei évben arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy egy világméretű problémával állunk szemben, ehhez képest mégis rengeteg hiányos és téves információ szövi át a probléma kezelésének területét.

Olyan jól csengő, rímbe szedett gondolatok ezek, amelyek könnyen terjednek és kendőzetlenül tárják elénk az igazságot, próbálják befolyásolni a társadalom gondolkodását, fogalmaz az ENSZ.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: Segítség!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában