vége a vitának

2020.06.16. 13:00

Megépül a kilián-déli rendelő úgy, ahogy tervezték

Megszavaztatták az érintettekkel, és már közbeszerzési eljárás előkészítésén dolgozik az önkormányzat.

Szaniszló Bálint

Fotó: Kozma István

Pontot tesznek végre a Kilián-Dél városrészbe tervezett új orvosi rendelő kálváriájának végére: helyi civil csoportok korábbi tiltakozása ellenére megépül az új rendelőépület, amely az önkormányzat szándéka szerint korszerű egészségügyi ellátást biztosít majd a lakótelepen élők számára.

Mennyi fát kell kivágni?

A városrész orvosi alapellátásának sorsa évek óta problémás, megoldatlan. Az előző önkormányzat kezdeményezése volt, hogy az elavult régi foldozgatása helyett egy új rendelő megépítése legyen a megoldás. A lakótelepen élők és a rendelőt igénybe vevők több tekintetben is kifogásolták a beruházás nem jól, felemásan előkészített jellegét. A legtöbb vita az új épület miatt kivágandó fák körül volt: az építkezés az ellenzők szerint 50, a városháza álláspontja szerint mindössze 8 fa kivágásával jár, amelyeket többszörösen pótolnak is majd. Mindenesetre korábban nem jutott nyugvópontra a jó egy éve folytatódó vita.

Mint ahogy a miskolci önkormányzat sajtóosztályától megtudtuk, a civil csoportokkal kompromisszumra igyekezett jutni a tavaly ősszel hivatalba lépett városvezetés. Az egyeztetések vége az lett, hogy a lakótelepi háztartásokba néhány héttel ezelőtt egy felmérést juttattak el. A kérdőív kitöltésével nyilváníthattak véleményt a helyiek, hogy támogatják-e – az adott feltételek közepette – egy új rendelőépület kialakítását az arra rendelkezésre álló helyen, vagy sem.

„A szavazás eredménye 58–42 lett százalékosan az igenek oldalán. Az új építés támogatása melletti legfőbb érv alighanem az lehetett, hogy a régi épület felújíthatósága műszakilag és finanszírozás tekintetében is kétséges, és fennállt a veszélye, hogy a nem kielégítő állapot miatt akár a közeli jövőben is elveszítheti a rendelő a szakhatósági engedélyét. Ekkor pedig váratlanul orvosi ellátás nélkül maradt volna a lakóteleprész” – foglalta össze az eredményt a sajtóosztály.

A civil szervezetek vitatták a közvélemény megkérdezésének körülményeit, mondván például, hogy nem juthatott mindenki hozzá a kérdőívhez, és az ívek begyűjtésének körülményei is vitathatóak. Mindez azonban nem változtat a lényegen, az új rendelőt megépítik.

Megszületett a döntés

A lakossági támogatottság tudatában, mérlegelve a pró és kontra érveket, a napokban az önkormányzat meghozta a döntést: indulhat az új rendelő beruházása. Jelenleg a közbeszerzési eljárás előkészítése folyik, majd ennek sikere nyomán, tehát ha meglesz a kiválasztott kivitelező, elkezdődhet a tényleges építkezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában