Anno 1980-ban írtuk

2020.06.04. 07:30

Magyar ízek a világűrben

Farkas Bertalan attól félt, hogy elhízik – derült ki a nemzetközi sajtótájékoztatón.

Budapest 20121228 Vegyes 2012 Farkas Bertalan ûrhajós

Forrás: MW

Fotó: Czerkl Gábor

Az első magyar űrutazása tartotta izgalomban az egész országgal együtt az Észak-Magyarország lapkészítőit is. Nagy terjedelmet szenteltek a részleteknek az 1980. június 1-jei számban is.

Koncz Zsuzsával, Kovács Katival

Mit esznek az űrutasok? Mit csinálnak a szabad idejükben.

A nemzetközi tájékoztatón elhangzottak szerint ebből naponta egy óra áll a rendelkezésükre, annyi az elvégzendő feladat. Az űrhajó vitt magával Gusztáv-rajzfilmeket, s egy videokazettát Koncz Zsuzsa és Kovács Kati számaival.

Megtudjuk még: Farkas Bertalan azt mondta, „fél, hogy elhízik”. Ilyen rövid űrutazás esetében ez az aggodalom azonban túlzó. Az űrétrend hetven fogásból áll, a legkényesebb gasztronómiai igényeket is kielégíti. Miután magyar vendég tartózkodik az űrállomáson, a menüt hagyományos magyar ételekkel is kiegészítették. Az űrhajósok naponta négyszer étkeznek – ez összességében és naponta két és fél órát visz el az idejükből.

Az Észak-Magyarország június 4-i számának címoldalán közli az MTI gyorshírét:

„A Szojuz-35 űrhajó visszatérő egysége, fedélzetén Valerij Kubászov és Farkas Bertalan űrhajósokkal, kedden, magyar idő szerint 17 óra 06 perc 40 másodperckor a Szovjetunió megadott körzetében sima leszállást hajtott végre. A nemzetközi űrpáros mindkét tagja egészséges.”

Mi tagadás, büszkék vagyunk arra, hogy az első magyar űrhajós sikeresen teljesítette küldetését. Büszkék vagyunk azért, mert méltó képviselőnk volt ebben a nagyszerű programban, mert vele valamennyien „ott voltunk” nyolc napig a világűrben – írja az Észak-Magyarország.

(A borítóképen: Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában