Étkezés

2020.06.20. 18:00

Az egészséges étkeztetésért

Több témát is érintettek, ami összefügg az egészséges étkeztetéssel.

Serfőző László

Forrás: Serfőző László

Országjárás keretein belül a korszerű ételekre, a helyi alapanyagok tartósítószer-mentes befőzésére, a fenntarthatóságra igyekszik felhívni a figyelmet az a program, amely a kornak megfelelő gyermekétkeztetésről, a helyi termelők közétkeztetési beszállíttatásának lehetőségeiről is tájékoztatót adott Monokon.

Fejlesztések, hagyományok

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége (MAÉ), Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA), Civil Összefogás Fórum (CÖF) és Monok önkormányzata által szervezett eseményen Bártfay Emese polgármester köszöntőjét követően Bánné dr. Gál Boglárka, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke adott tájékoztatást megyénk e témakörhöz kapcsolódó fejlesztéseiről, pályázatairól, illetve ismertette a Megyei Értéktár felépítését, a településeken rejlő, gasztronómiát is érintő értékeket. Megjegyezte, nagyon fontos a hagyományok ápolása, ideértve a nagymamák ételeinek elkészítési módját, de mindemellett nem kis szerep jut az otthoni, napjainkra jellemző, ugyanakkor egészségesebb étkezés megszervezésének.

– A fejlesztések kapcsán hangsúlyozni kell, hogy mindazok a pályázati források, amik korábban a rendelkezésünkre álltak, és amelyek a jövőben állnak majd rendelkezésünkre, a gyermek- és köz­étkeztetés korszerűsítését is kell, hogy szolgálják – hangsúlyozta Bánné dr. Gál Boglárka.

Szőnyi Kinga, a MAÉ elnöke arról beszélt, hogy a program céljaként a magyar falvak népességének megtartását, a termelő családi vállalkozások és közösségek létrehozását, a közjó, a családi és kisvállalkozások, valamint a civil szervezetek önfenntartó képességének segítését jelölték meg. Megjegyezte, motiváló hatást kívánnak elérni a Magyar falu program irányában, melybe az általuk indukált közösségek is bekapcsolódhatnának.

Az eseményen elhangzott, hogy a szervezés során a helyi (megyei) önkormányzatok és képviselők közreműködésével pályázati felhívást kívánnak közzétenni térítésmentes konzerválóberendezések kihelyezésére. A helyszínen, működés közben bemutatott befőzőberendezés lehetőséget biztosít a helyben megtermelt alapanyagok helybéli, tartósítószer-mentes konzerválására, egyúttal hozzáadott érték képzésére, elősegítve a helyi termékek versenyképességét a mai vásárlói igények környezet- és egészségtudatos elvárásainak megfelelése érdekében.

A monoki tanácskozáson Budai Péter mesterszakács is csatlakozott az előadókhoz, majd egyszerű alapanyagokból készített néhány „tavaszias ízű” ételt.

(A borítóképen: A tanácskozáson az egészséges étkezés kapott főszerepet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában