Mezőzombor

2020.06.16. 11:30

A felszentelés hetvenedik évfordulóját ünneplik ősszel

Folyamatos volt a Mezőzombori Református Egyházközösség templomának felújítása az elmúlt években.

Novák Krisztina

Forrás: Globo-TV

A II. világháború végén a visszavonuló német katonák felrobbantották a helyi református templomot. 1943 és 1950 között építették újjá.

– Huszonhét évig Mezőzombornak nem volt saját lelkésze, ezért a tarcali lelkipásztor járt át, és tartotta az istentiszteleteket – tudtuk meg Czetőné Hegedűs Aranka tiszteletes asszonytól. – Talán ennek is köszönhető, hogy hozzá van szokva a gyülekezet az önállósághoz. Észreveszik, ha megoldásra váró feladat akad a templom körül, és maguktól jelzik, hogy szívesen segítenek. Nagyon összetartó kis közösség a miénk.

Szeptemberi évforduló

Czetőné Hegedűs Aranka 1992-ben végzett a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen, és még abban az évben segédlelkész lett Taktaszadán. Tizenöt éve szolgál lelkipásztorként a Mezőzombori Egyházközségben. Hihetetlen csodaként élte meg, hogy a közösség egyből befogadta.

– Amikor idekerültem, villámcsapás következtében a templomi harang megsérült, ezért az első hónapok az új harang készíttetésével kezdődtek, így év végén már harangszentelő ünnepséget tarthattunk – mesélte a lelkész asszony a közös kezdetekről. – A harangszentelés óta volt toronyfestés, felújítottuk a villanyhálózatot, és a legnagyobb munkának a templom héjazatának a cseréje számított. Ezután fogalmazódott meg bennünk, amikor már a tető és a toronysisak is rendben volt, hogy jó lenne a homlokzatot és a falakat is megújítani, valamint kicserélni a nyílászárókat.

Szeptemberben lesz a templom felszentelésének hetvenedik évfordulója, és ebben az évben sikerült a külső, illetve belső felújításokat befejezni.

Közösségi élet

A mezőzombori református gyülekezet jelenleg száztizenegy egyházfenntartóval rendelkezik – akik valamilyen szállal kapcsolódnak a gyülekezethez.

– Nagyon változó a gyülekezet összetétele – tájékoztatott a tiszteletes asszony. – Érdekes módon a járvány idején mutatkozott meg igazán, hogy a középkorosztály, akik kevésbé érezték veszélyeztetve magukat, hamarabb elindult a templomba. Húsvét óta online istentiszteletet is tartunk, amitől eleinte ódzkodtam, mert kissé zavart a kamera, de lassan megszokom. Ráadásul annyi pozitív visszajelzést kaptunk olyanoktól is, akik egyébként a templomba nem jönnek el, de az interneten bekapcsolódtak az istentiszteletekbe, hogy úgy döntött a presbitérium, maradjunk meg ennél a formánál is.

Programok

A fiatal korosztály is rendszeresen képviselteti magát, és segít a fűnyírásban, valamint a kisebb karbantartási munkálatokban is. Ennek a hátteréhez tartozik, hogy a helyi fiatalok közül sokan Szerencsen tanulnak, ahol három egyházi iskola is van. Czetőné Hegedűs Aranka lelkész asszony mindhárom iskolában tanít, ezért előbb-utóbb minden mezőzombori diák „a keze alá kerül”, és ez a kapcsolattartás szempontjából fontos.

A gyülekezeti programok közé tartozik a nyári napközis tábor, ami ebben az évben augusztus harmadikától kezdődik, illetve az ünnepek előtt mindig tartanak kézműves-foglalkozásokat, amik összehozzák egy kicsit a mezőzombori közösséget.

– A helyi asszonyokkal péntek esténként tartunk zenés áhítatot, kedden és csütörtökön csigatészta-készítő műhelyünk van, ahol rendszeresen összeülünk – mesélte a tiszteletes asszony. – Már kialakult a bizalmi kör, ahol megbeszéljük egymással az örömünket és a bánatunkat, ezért egyfajta lelki gondozó közösségé váltak ezek az alkalmak.

(A borítóképen: Czetőné Hegedűs Arankát a mezőzombori közösség egyből befogadta)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában