2020.05.23. 17:30
Természetesebb, házi jellegű ételeket együnk
A helyes táplálkozás kérdését nem hagyhatjuk figyelmen kívül az európai elhízás elleni nap kapcsán.
Forrás: Shutterstock
A helyes táplálkozás nagymértékben hozzájárul az egészséges testsúly megtartásához.
– Sok szív- és érrendszeri megbetegedéssel küzdő krónikus beteg és cukorbeteg problémája az elhízásra vezethető vissza. A kövérség a tíz legjelentősebb egészségügyi probléma egyike, amely egyre inkább érint kisgyermekeket is – hangsúlyozta Csitári Nikolett dietetikus. – A legtöbb élelmiszer elérhető a boltok polcain. Ezzel párhuzamosan megnőtt a feldolgozott élelmiszereknek a fogyasztása. Ezek viszont nem támogatják az emésztés egészséges működését. Fontos, hogy minél természetesebb, házi jellegű ételeket együnk.
A reggelit ne hagyjuk ki!
Nem mindegy, hogy melyik étkezésnek milyen jelentőséget tulajdonítunk.
– Az ideális táplálkozási ritmus a napi ötszöri étkezés kis adagokban, minden nap közel azonos időpontokban. Ellenkező esetben az emberi test nem tud alkalmazkodni, túlkompenzál a szervezet, önraktározási folyamat indul el, és a szervek között zsigeri zsírszövet alakul ki. Az étkezések közül a reggeli a legfontosabb, ami ha kimarad, önmagában is növeli az elhízás veszélyét. A legnagyobb mennyiségű étkezés mindig az ebéd legyen. Legkevesebbet tízóraira és uzsonnára fogyasszunk. Az adagok csökkentését a kisebb edények vásárlása is segítheti – ajánlotta a szakember.
Cukor – stop!
Zsírokból van a legkevesebb mennyiségre szüksége a szervezetnek.
– Az étrend gerincét közel 60 százalékban szénhidrátnak, teljes kiőrlésű lisztekből készült, rostban dús termékeknek kellene kitennie. A fehérjék 12–15 százalékot tegyenek ki. Az állati eredetű fehérjék 50 százalékban legyenek csak a növényi eredetű fehérjékhez – hüvelyesek, szója – képest. Húsok esetében pedig kerüljük a zsíros fajtákat. Egyébként a zsírok az étkezés 25 százalékát tehetik ki, amelynek fele növényi eredetű zsiradék legyen, például olajos magvakból és csírákból kinyert olajok változatosan. Az állati zsiradékok közül pedig beépíthetjük étrendünkbe a baromfizsírt is. Az ételek mellett az elegendő, minimum napi 2 liter kis kalóriát tartalmazó folyadékok bevitele is nagyon fontos, de kerüljük a cukros üdítőket – javasolta Csitári Nikolett.
(A borítóképen: A táplálkozás mellett a folyadékbevitelre is ügyeljünk)
Kapcsolódó cikkek: