koronavírus-szűrés

2020.05.10. 14:00

Megvizsgálták a kazincbarcikai idősotthonok lakóit

Nincs koronavírusos fertőzött gondozott és dolgozó a kazincbarcikai idősotthonokban.

Bájer Máté

20200504 Győrújbarát Mintavétel Győrújbaráton, Győr-Moson-Sopron megye 25 településén összesen 1128 embert választottak ki arra, hogy a reprezentatív koronavírusteszt résztvevője legyen Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Forrás: MW

Fotó: Csapó Balázs

A koronavírus-járványnak talán a zárt közösségben élők vannak leginkább kiszolgáltatva. Országszerte alakultak ki gócpontok számos idősek otthonában és egyéb szociális intézményben. A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ kötelékében három intézmény is foglalkozik éltes korú emberekkel: az Idősek Otthona I., az Idősek Otthona II., valamint az Időskorúak Gondozóháza.

Mindent rendben találtak

– A megyei ÁNTSZ munkatársa látogatta meg a bentlakásos idősellátó egységeinket nemrégiben – mondta István Zsolt, a szolgáltatóközpont igazgatója. – A látogatás a vírusvédelemmel kapcsolatban történt: a tisztaságot, a fertőtlenítési rendszert, a megfelelő takarítást és a megelőző védekezési technikákat ellenőrizték. Ezek a jogszabályban és a helyi protokollban is rögzítve vannak: az ÁNTSZ munkatársa arról kívánt meggyőződni, hogy a fent említett követelményeket megfelelően betartják-e az intézmények.

– Nem voltak említésre méltó hibák: minden rendszer megfelelően működik a kazincbarcikai egységekben – ismertette az ellenőrzés eredményét István Zsolt. – Megoldott az elkülönítés lehetősége, megfelelőek a takarítási, fertőtlenítési folyamatok. A látogatási és intézményelhagyási tilalom is életben van az intézményekben, a beérkező csomagok ellenőrzését is megfelelőnek találták.

Az igazgató hozzátette, hogy mind a bentlakók, mind a dolgozók számára nehéz volt az eltelt időszak, hiszen március második felében már életbe léptek a korlátozások. Ezek elsősorban a bentlakók védelmében születtek, azonban a kialakult helyzet számos lemondással jár: az, hogy valaki nem láthatja hónapokon keresztül a szeretteit, nem tud személyes kontaktusokat teremteni, komoly problémát jelent az idős emberek számára. A szolgáltatóközpont munkatársainak feladatköre is kibővült: az eddigi munkájukon felül biztosítaniuk kell a telefonos és egyéb kommunikáció lehetőségét a gondozottak számára, és olyan egyéni vagy csoportos foglalkozásokat kell szervezniük, amik elterelik az idősek figyelmét. Emellett fontos, hogy a bentlakók ismerjék és elfogadják a helyzetet: ez is a dolgozók mindennapjainak része.

Nincs koronás beteg

A hangulatot nagyban javította, hogy nemrégiben szűrést végeztek az intézményekben.

– Az időseink és a munkatársaink vírusszűrésen estek át az elmúlt hét során, összesen 151 tesztet végeztek a városi kórház szakemberei – mondta István Zsolt. – Az ehhez szükséges gyorsteszteket a helyi önkormányzat szerezte be. Szerencsére minden elvégzett új típusú koronavírus-vizsgálat eredménye negatív lett.

Azokra az ellátottakra, akik valamilyen okból kórházi ellátást igényelnek, külön szabályok vonatkoznak.

– Ideális esetben a kórház azután engedi vissza hozzánk az idős betegeket, hogy vírustesztet végeztek rajtuk. Amíg nem volt erre mód, két hétig egy erre az esetre kialakított izolációs szobában különítettük el a visszatérő gondozottjainkat. Őket kizárólag egy kollégánk látogathatta a protokoll szerint, ő is csak a megfelelő védőfelszerelésben – festette le a helyzetet István Zsolt.

(A borítóképen: Országszerte több helyszínen teszteltek és tesztelnek koronavírusra)

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában