városüzemeltetés

2020.05.26. 10:00

Hatvanezer fűzfát ültettek Szikszón

A járványhelyzetben is gőzerővel dolgoznak a városüzemeltetési feladatokon.

Horváth Imre

Forrás: Olvasói fotó

A tavasz és a nyár eleje rengeteg feladatot ad egy településnek, így nincs idő ilyenkor lazsálni még akkor sem, ha egyébként éppen egy olyan járványhelyzet áll elő, mint amilyet az elmúlt hónapokban kellett megélni.

Feladat bőven akad

Így gondolják ezt Szikszón is, ahol cseppet sem lazsáltak az elmúlt hetekben, sőt. Az elvégzett munkákat sorolva Marjai Pál, a városüzemeltetési bizottság elnöke említi, hogy rendbe tették a temető parkolóját, megtörtént a Borok Háza festése, a Rákóczi úton épülő közösségi ház tereprendezése, a korábbi romos épület bontása. A közfoglalkoztatás keretében hatvanezer amerikai fűz telepítése, a heti ütemterv alapján zajló fűnyírás folyamatos végzése. De dolgoztak a leendő ebtelep betonozásán is.

Az óvoda körépületének tetejét vihar szakította le, amelynek javítása elkészült. Az uszoda teteje beázott, az ideiglenes helyreállítás itt is megtörtént. De a főtéri kút lefolyójának duguláselhárítása, az egészségház elektromos és fűtési rendszerében történt hibák feltárása is befejeződött.

– Ez idáig egy köves parkoló volt a temetőnél, ami sokszor volt saras az időjárás miatt. Úgy gondoltuk – és ez a közmunkaprogramban benne is volt –, hogy ezen változtatni kell. Lebetonoztuk a területet, térkővel láttuk el, biztosítottuk a csapadékvíz elvezetését, illetve itt is – ahogy a város más pontjain – kikerült a forgalom segítésére a tükör. Már készen van, meglátjuk, hogy a gyakorlatban miként fogják a lakosok használni, hogy minél több autó tudjon parkolni, és aztán tervezzük felfesteni a parkolóhelyeket is – avat be a részletekbe a bizottsági elnök.

Fontos a közösségi ház

A város egyik nagyon fontos programja a közösségi ház, itt a városüzemeltetéssel megbízott cég, a Szikszó Tender végezte a lebontást és a terep rendezését, ezt követően a kivitelező felvonult, és elindult maga az építkezés is. Reményeik szerint július–augusztusra már átadható állapotba kerül majd ez az ingatlan.

– Szintén a közmunka­programban van kosárfonás a városban, ehhez a vesszőket eddig vásároltuk. Azonban a most induló új programba bele tudtuk tenni a telepítést, hogy magunk termeljük meg a szükséges alapanyagot. Így fél hektáron telepítettünk hatvanezer amerikai fűzet, ez fogja biztosítani a jövőben a szükségleteit a kosárfonásnak. Reményeim szerint június közepéig elkészülnek azok a munkálatok, amelyeket egyeztettünk az önkormányzattal együttműködő alapítvánnyal, amellyel közösen üzemeltetnénk a ebtelepet. Ezek elkészülte után el tud indulni a telep, nemcsak kutyákkal tudjuk feltölteni, hanem innen örökbe is tudnak majd fogadni – tette hozzá Marjai Pál.

(A borítóképen: A faültetésen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában