sütőszakkör

2020.05.15. 09:00

Gyerekeket tanít otthon sütni

Galamb Alex álma a Galamb pékség. Addig is a hátrányos helyzetű gyerekeket tanítja a süteménykészítésre.

Szaniszló Bálint

Forrás: ÉM

Galamb Alex, az ifjú pék mélyszegénységből küzdötte fel magát oda, hogy szakmája van és a Kisgergely Cukrászat elismert dolgozója. Családjával Hernádnémetiben él.

Megnyílt a konyhai pékség

Alex a koronavírus-járvány első heteiben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy – gyakorolva pék hivatását – finom „karanténkenyereket” sütött. Legutóbb új fába vágta a fejszéjét.

„A járvány miatti intézkedések az én munkahelyemet is sújtották. Így én is szabadságon voltam egy ideig. Ekkor született meg a gondolat. A gyerekek is otthon vannak –nem működik az iskola és az óvoda –, azon kezdtem el ötletelni, hogy milyen elfoglaltságot tudnék kitalálni nekik. Olyat, amiben magam is hasznosabbnak érzem.”

Galamb Alex Hernádnémetiben él családjával, így a helyi gyerekeket hívta el a sütőszakkörbe. Első körben a 6 és 16 év közöttieket invitálta meg a saját háza konyhájában kialakított sütödébe.

„Csináltunk banánlevelet, lekváros buktát, kakaós csigát” – számolt be róla. A gyerekek kaptak fehér pólót és sapkát – meg kell adni a módját a sütésnek. „Egyszer-kétszer megmutattam a sütés fázisait, és utána már – kis segítséggel – maguk is meg tudták csinálni. Így hasznosan és vidáman teltek el a foglalkozások. Így tanul meg egy 8 éves kicsi dagasztani. Olyat sajátít el, ami még a felnőtteknek sem kis dolog.

Az volt a szabály, hogy dél­előtt mindenki a tanulással foglalkozik, aztán megebédeltünk, és utána már szivárogtak is át hozzám a gyerekek, hogy mikor kezdjük el már a sütést…”

A gyerekeknek annyira megtetszett ez a foglalatosság, hogy mindenki szomorú volt, amikor Alexnek vissza kellett mennie dolgozni a cukrászatba, a munkahelyére. „Mára kialakult egy húszas kör, ennyien járnak sütni hozzám. Amikor szabad vagyok, továbbra is megtartjuk a foglalkozásokat.” Alex kérte, hogy néhány nevet említsünk meg, akik igazán szorgalmasan részt vettek a munkában: Róbert, Márk, Brendon, Seron, Dzsenifer, Boglárka és Patrícia.

Az elkészült finomságokat részben közösen elfogyasztották, de a nagyobbik részét szétosztották Hernádnémetiben, a nehéz sorsú családok között.

Karanténvideó készült

Az egyik kereskedelmi tévé műsort indított, amelybe otthoni érdekes tevékenységekről készült videókat várnak. Alexék elkészítették a sajátjukat, és beküldték. Remélik, hamarosan viszontlátják magukat a televízió képernyőjén. „Az az álmom, hogy saját üzemem, boltom legyen Galamb pékség néven. Ez most egy kicsi próbája volt annak. Igazi élmény volt együtt sütni a kicsikkel, megható volt látni az örömöt az arcukon…”

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: Galamb Alex örömét leli munkájában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában