elsősegélynyújtó-vizsga

2020.05.06. 07:00

Egyelőre nincs lehetőség az egészségügyi vizsgára

A Vöröskereszt tehetetlen a járványhelyzetben, de készen állnak az újraindulásra.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

A múlt héten írtunk róla, hogy gyakorlatilag lehetetlen jogosítványt szerezni jelenleg, ugyanis nincs vizsgáztatás, és az oktatás is leállt. Nem egyszerű a helyzet azonban az egészségügyi tanfolyam és vizsga kapcsán sem.

Olvasónk levelet írt nekünk, azt sérelmezve, hogy két hónapja egészségügyi vizsgát sem lehet tenni, és a fiának csupán ez hiányozna ahhoz, hogy kézhez kaphassa a jogosítványát.

Az Elsősegélynyújtó Vizsgabizottság a veszélyhelyzetre való tekintettel március 13-án kelt főigazgatói utasításában határozatlan időre felfüggesztette a közúti elsősegélynyújtó vizsgáztatást, ahogyan a Közúti Alkalmassági és Vizsgaközpont is tette a gépjárművezető-jelöltek képzésével és vizsgáztatásával az Innovációs és Technológiai Minisztérium utasítására.

Az elsősegélynyújtó-vizsga szóbeli gyakorlati vizsga. Szoros kontaktuson alapuló elsősegélynyújtó tevékenység, amely jelen járványügyi helyzetben fokozottan veszélyes. Online megvalósítása jelenleg nem lehetséges. A veszélyhelyzetben hozott intézkedés – a vizsgák elhalasztása – a vizsgázók és a lebonyolítást végző személyek, valamint családtagjaik érdekében történik – tájékoztatta lapunkat a megyénkben az oktatást és vizsgákat szervező Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete.

Rendelet szabályozza

A gépjárművezető-jelöltek számára kötelező a közúti elsősegélynyújtó-vizsga jogszabályban rögzített feltételének teljesítése, az alól a Magyar Vöröskereszt nem adhat felmentést. A mentesség megállapítása és a mentességi javaslatok kiállítása a megszokott eljárásrend szerint történik. A mentességet rendelet szabályozza, de általánosságban elmondható, hogy egészségügyi végzettséghez vagy korábban megszerezett járművezetői vizsgához kötött.

A Magyar Vöröskereszt felkészül a vizsgaszervezés újraindítására, amelynek időpontja jelen pillanatban még nem ismert. Azonban az már most biztos, hogy a jelentkezésben és lebonyolításban is változásra kell majd számítani a korábbiakban tapasztaltakhoz képest. Fokozott biztonsági előírások mellett és kisebb kapacitással kell számolni. Az előzetes várólistára való jelentkezésre lehetőség van a szervezetnél.

(A borítóképen: Az újraélesztés módját is gyakorolni kell)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában