Állatvilág

2020.04.18. 18:41

Medvék élnek a Mátrában?

Két medvebocsról közöltek kamerafelvételt, állítólag a Mátra lábánál található Pásztó közeléből.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Bejárta a médiát a hír, hogy a Pásztóhoz közeli Nyikom-hegyen álló kilátó tulajdonosa tette ki oldalára azt a kameracsapdás képet, amin két medvebocs látható múlt vasárnap hajnalban. Kérőbb egy leterített szarvasról is közölt képeket a tulajdonos, nem messze attól a helytől, ahol a medvéket észlelték. Az esetről a mmiIgazgatósága tájékoztatását kértük:

„Egyre gyakrabban bukkan fel a közösségi felületeken, hogy Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának működési területén barna medvét, sőt bocsokkal együtt mozgó anyamedvét vagy annak nyomait látták gazdálkodók, helyi lakosok vagy az épp erre kirándulók” – írja honlapján a nemzeti park.

Vendégeskednek a medvék

„Ezeknek a híreknek a többsége a helyszíni ellenőrzések során ugyan valótlannak bizonyul, de minden évben több alkalommal is bebizonyosodik, hogy tényleg medve járt a környéken. Ez persze nem is csoda, hiszen Szlovákia felől – mivel a nagyragadozók, így a medvék sem ismerik az államhatár fogalmát – egyre gyakrabban tesznek egy kis kiruccanást erdeinkbe, vagy azok környékére. Hogy mi hajtja őket hozzánk, azt csak valószínűsíteni tudjuk egy erős zavarás – például hajtóvadászat, vagy intenzív erdőművelés a törzsterületükön – új territórium keresése, esetleg párkeresés vagy épp átmeneti táplálékhiány. A medvék itthoni szaporodására és tartós megtelepedésére egyelőre nincsenek megbízható adataink, de igazgatóságunk működési területén valóban évente több alkalommal is vendégeskednek. Ráadásul néha bocsokkal együtt teszik tiszteletüket nálunk, hiszen az anyamedve a kölykeit három, vagy akár négy éven keresztül is maga mellett tartja, így vigyáz rájuk” – olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában