Miskolc

2020.04.10. 12:00

Jövőbe tekintő várakozások

Hosszú távú támogatásban és megoldásban bíznak a helyi vállalkozók a főutcán.

Nyikes Zita

Szűcs Lajos a miskolci Adidas sportbolt tulajdonosa, akinek 1992-től van üzlete a belvárosban. Ő is tagja a Belvárosi Klaszternek.

A mostanihoz hasonló helyzetet azonban még ő sem tapasztalt. Beszélgetésünk alkalmával hangsúlyozta, hogy jelen pillanatban az emberi élet a legfontosabb, de a jövőbe tekintve az is fontos, hogy az üzleti élet is helyreálljon. Elmondta, hogy kimondottan örültek annak, hogy Miskolc városa hamarabb lépett, mint a helyi vállalkozások.

Ötven-ötven

– Nagyon szimpatikus a város által kezdeményezett kedvezmény, hogy a bérleti díjaknak csak az ötven százalékát kell kifizetnünk a veszélyhelyzet idején. Akinek van tartaléka, az biztosan át is tudja vészelni. De mivel az üzletek gyakorlatilag bezártak a belvárosban, semmilyen bevételünk nincs, ezért nagyon nehéz azt az ötven százalékot is kitermelnünk a semmiből. Bevétel nélkül egy vállalkozást még a legjobb kereskedő is legjobb esetben egy-két hónapig tud fenntartani. De most esetleg két-három hónap múlva fog normalizálódni a helyzet. És akkor is látnunk kell, hogy valószínűleg nem lesz vásárolóerő – fejtette ki Szűcs Lajos.

Többet is el tudnak fogadni

Szűcs Lajos azt is elmondta, hogy először délután 3 óráig voltak nyitva, majd március 23-án teljesen bezártak, tegnaptól pedig csökkentett nyitva tartással újra kinyitottak. Visszaemlékezett: a 2008-as válság is óriási nehézség volt, hiszen magasak voltak a bérleti díjak, de akkor nyitva tudtak lenni.

– Nagyon el vagyunk szomorodva. Kíváncsian várom, hogy az önkormányzat mivel tudná a helyi vállalkozásokat segíteni, hiszen szeretném a munkavállalóimat megtartani. Nagyon örülünk a város által nyújtott segítségnek, de nem tudom bizakodóan azt mondani, hogy ennyi elegendő lesz ebben a nem mindennapi krízishelyzetben. A vállalkozásokat egyébként is megterhelik a különböző díjak, a szemétdíj, az egyéb közüzemi számlák, a helyi adók, és ennek az ötvenszázalékos csökkentett bérleti díjnak a kifizetése is nehéz helyzetet teremt számunkra – fogalmazott a vállalkozó.

Díjfizetés nélkül 2020-ban Megoldást javasolva hozzátette: ha a helyi cégeket úgy támogatná az önkormányzat, hogy aki vállalja, hogy a veszélyhelyzet elmúltával egykét hónapon belül újraindítja az üzletét és nem bocsát el munkavállalót, annak az idei évre teljes mértékben elengedné a tulajdonos az üzlethelyiség bérleti díját.

(A borítóképen: Bevétel nélkül nehéz a vállalkozások helyzete| Fotó: Ádám János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában