járvány

2020.04.09. 09:00

Halaszthatatlan ügyben a sürgősségi ellátásban

Sürgős esetben a megyei kórház sürgősségi ambulanciáján fogadják a betegeket.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és tagintézményei a járványügyi vészhelyzetre tekintettel csak korlátozottan fogadnak betegeket – olvashatták portálunkon.

A szakrendelések nagy része jelenleg nem működik vagy csak minimális kapacitással. Az intézkedésre azért volt szükség, hogy elkerüljék a rendelők váróiban a betegek csoportosulását. A Szentpéteri kapui telephely, a Csabai kapui SZTK, a Szent Ferenc Tagkórház, valamint a Diósgyőri Rendelőintézet esetében a járóbeteg-ellátás rendjében a központi kórház honlapján közzétett táblázatok segítenek eligazodni.

Üres folyosók

A közelmúltban szerkesztőségünk két munkatársának is egy hirtelen adódó egészségügyi problémával kellett orvoshoz fordulni. Szem előtt tartották, hogy csak abban az esetben vegyük igénybe most a kórházi ellátást, ha az valóban halaszthatatlan. Ez nemcsak az egészségügyi dolgozók, de a saját érdekünk is.

Fotós kollégánknak a füle gyulladt be, amiről a háziorvos messziről rápillantva megállapította, hogy szakorvosi vizsgálat szükséges. A fájdalmas gyulladással és a beutalóval a kezében elment a Semmelweis-kórház rendelőintézetébe, ahol kiderült, csak egy héten egyszer van orvos a fül-orr-gégészeten. Végül a Szentpéteri kapui intézményben sikerült a probléma végére pontot tenni. A kollégánk úgy látta, hogy valóban kevés beteg van a kórház területén, üresek voltak a folyosók. A beléptetőpontokon kézhigiénés fertőtlenítés, illetve testhőmérséklet-mérés volt hőkamerával.

Tömött váró

Másik munkatársunk a felesége alhasi görcse miatt került abba a helyzetbe, hogy szakrendelőbe kellett menniük, de hasonlóképpen jártak, mint az előző kolléga. Amikor még az sem volt biztos, hogy pontosan mi okozza a görcsöt, magánrendelőkkel próbálkoztak, azonban már azok sem tudtak időpontot adni, csak hetekkel későbbre. Az ügy sürgős volt, úgyhogy a megyei kórház szülészet-nőgyógyászati ambulanciáján kötöttek ki, ahol elég sok várandós kismama is várakozott. A felesége egyedül ment be a vizsgálatra, addig kollégánk kint volt. Az ő tapasztalata pedig az, hogy sokan „lézengtek” hozzátartozójukra várva az épületek környékén. Nagyjából négy órát töltöttek a kórház területén, amíg a különböző vizsgálatokat elvégezték, de az épületekbe csak beutalóval engedték be a feleségét, így kollégánk kint maradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában