Érettségi a járványban

2020.04.23. 09:00

Fura helyzetben fura vizsgák

A járvány miatt az idén csak írásbeli érettségit tartanak. Mit szólnak ehhez a diákok?

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

Van, aki örül, hogy csak írásbeli érettségi lesz, van, aki jobban szeretne szóbelizni, mások pedig azt siratják, hogy a vizsgáknak épp a gyakorlati része marad el. A múlt héten döntött a kormány arról, hogy a koronavírus-járvány miatt az idei érettségiknek csak az írásbeli részét tartják meg. Az első vizsga napja május 4-e. Ezúttal végzős diákokat kérdeztünk meg arról, őket hogyan érinti a döntés.

Szóbelire számított

Vályi Nagy Réka a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium érettségi előtt álló diákja. Elöljáróban elmesélte, hogy amikor még nem tudták, mikor lesznek a vizsgák, és mindenféle lehetőség felmerült, eléggé izgult. Nem is igazán tudott 100 százalékosan készülni a bizonytalanság miatt. Bár a tanulást elkezdte, számított írásbelire és szóbelire is, az iskolában pedig digitálisan folytak a tanórák március közepétől.

– Amikor megtudtam, hogy csak írásbeli lesz, kissé meglepődtem. Szóbelire számítottam inkább, mert olyankor kevés ember van bent egyszerre az iskolában. Végül is nincs problémám az írásbelivel, hiszen abból is meg lehet állapítani a diákok tudását, csak a drámaérettségim nem lesz az igazi. Ugyanis dráma tagozatra járok, és ebből a tárgyból a vizsga három részből áll: írásbeliből, szóbeliből és gyakorlatból. Érthető módon a gyakorlati rész adta a pontok nagyobb arányát. Most azonban csak írásbeli lesz ebből a tárgyból is, tehát épp a leglényegesebb része marad el a vizsgának – világított rá Réka. Hozzátette: idegen nyelvből is sokan a szóbelit szeretik jobban.

– Németül folyamatosan tudok beszélni, emelt szinten érettségizem ebből a tárgyból. Az írásbelivel sem lesz gondom, de úgy érzem, az a fele nehezebb – jelezte Réka.

Megtudtuk tőle, hogy történelemből is az emelt szintet választotta. Elsőként a Színház- és Filmművészeti Egyetemre szeretne bejutni, másodikként a Budapesti Műszaki Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakára. A színművészetin nagyon fontos a gyakorlati vizsga, de ezúttal ezt is rendhagyó módon szervezik meg. A jelentkezőknek két verset, egy monológot és egy népdalt kell felvenniük videóra, ezt beküldeni az egyetemre, és ez alapján döntenek, hogy ki kerül be a második fordulóba.

Egyetlen eredmény

Szorgalmasan készül az érettségire Varjas Eszter is, aki a Miskolci Herman Ottó Gimnázium végzőse. Ő szintén nehezen élte meg a kormánydöntés előtti heteket, a bizonytalanságot, hogy senki nem tudta, hogyan és mikor zajlik majd az érettségi. Sokan gondolták azt, hogy kitolják az időpontot.

Jó lenne az a szóbeli

– Azonban, aki rendes időben, januárban vagy februárban elkezdte a felkészülést, azt nem érhette meglepetés. Véleményem szerint nem előnyös, hogy csak írásbelit szerveznek, hiszen így a diákok nem tudnak javítani, ha esetleg rosszul sikerül. Egyetlen teljesítmény fogja eldönteni az érettségi eredményét és a felvételi pontokat. Egyvalaminek örülök csak, hogy idegen nyelvből nem lesz szóbeli, mert az nekem kevésbé megy, mint az írásbeli. Az írásbelik általában a négy év teljes anyagát felölelik. Ez csak magyarból nem igaz, hiszen ebből a tárgyból szövegértésből és műelemzésből áll az írásbeli. Ha pedig csak szóbelit szerveztek volna, akkor az a kérdés merül fel, hogy matematikából hogyan szóbeliztünk volna, hiszen középszinten csak írásbeli van ebből a tárgyból – sorolta Eszter. Ő egyébként a Miskolci Egyetem jogászképzésére készül, és németből, valamint angolból bizonyít emelt szinten.

Jól haladtak

Molnár Barbara, a sátoraljaújhelyi V. István Katolikus Szakgimnázium és Gimnázium diákja úgy fogalmazott, számára segítség, hogy csak az írásbelire kell készülnie.

– Pár hete még nagyon izgult az egész osztály, hogy mikor és hogyan zajlik majd az érettségi, de úgy készültünk, hogy a rendes idejében tartják meg. A tanáraink nagyon sokat segítettek nekünk, jól haladtunk a tananyaggal, minden segítséget megkaptunk tőlük. Elmondták, hogy mire számítsunk, mára a tananyag végére értünk, ezek a napok gyakorlással telnek – sorolta Barbara.

Elmondta azt is: egy tanévet még az iskolájában tölt szakmai képzésen, és egy év múlva megkapja a mérlegképes könyvelői képesítését. Úgy érzi, mindenből jól felkészült, az idegen nyelvtől tart egy kicsit, bár ebből is sokat gyakorolt.

(A borítóképen: Az írásbeli lesz az egyetlen nagy megmérettetés)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában