Egészségügy

2020.04.22. 13:00

Fogászati szakellátásra beutalóval

Az alapellátásban jelenleg csak sürgős esetekkel foglalkozhatnak a fogorvosok.

Detzky Anna

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Múlt héten a miskolci fogorvosok is kaptak maszkokat. A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Területi Szervezetének Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökét kérdeztük a fogászati alapellátásról és a rendelőkben bevezetett higiéniai óvintézkedésekről.

– A munkánk nagy részét most nem végezhetjük, mert a járvány ideje alatt csak sürgősségi feladatokat láthatunk el. Ennek következtében a betegforgalom is lecsökkent, mindössze napi két-három emberrel tudunk számolni – mondta dr. Farkas Tamás. – A pácienseink beutaló nélkül is, de csak azokba a rendelőkbe mehetnek, ahová lakhelyük szerint tartoznak. Amennyiben további kezelésre is szükség van szakellátásban, akár röntgen miatt, akár a szájsebészeten, oda az alapellátásban dolgozó fogorvosok adhatnak beutalót.

Csak akkor, ha indokolt

A telefonos konzultáció a háziorvosi rendelésekhez hasonlóan a fogorvosokkal való kapcsolattartás esetében is megoldott, de csak enyhébb problémák esetén.

– A koronavírus-járvány miatt szükséges védőfelszereléseket a kollégák igyekeztek még időben beszerezni. Persze később még szükség lehet utánpótlásra, attól függően, hogy meddig tart a veszélyhelyzet. Bizonyos idejű használat után folyamatosan cserélik ezeket. Minden beteget kérünk, hogy a járvány alatt kizárólag indokolt esetben jöjjenek a rendelőbe. Ilyen sürgős, halaszthatatlan ügyek lehetnek például az erős fogfájás, feldagadt arc, nem csillapodó vérzés a szájüregben, állkapocsficam vagy -törés. Hogyha érzékenységet, tompa sajgást tapasztalnak, az az enyhébb problémák közé sorolható. Viszont ha valakinek olyan jellegű tünete is van, ami koronavírus-megbetegedésére utalhat, például lázas, fokozottan kérjük, hogy ne jöjjön személyesen, hanem telefonon konzultáljon fogorvosával! Ilyenkor az esetlegesen szükséges gyógyszert is meg tudják beszélni egymással – fejtette ki a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Területi Szervezetének megyei elnöke.

A lecsökkent betegszám miatt még a szakrendelő intézetben is elkerülhető a csoportosulás a váróban.

Távolság és fertőtlenítés

– Ahogy belépnek a páciensek a rendelőbe, kötelező a kézfertőtlenítés. Emellett a fertőzésveszély elkerülése érdekében kikérdezzük őket, hogy a közelmúltban jártak-e külföldön, és milyen tüneteket észlelnek magukon. A váróban egyszerre csak egy beteg tartózkodhat, és kötelező a maszk viselése, amit a fogászati székben természetesen leveszünk. A rendelőintézetben egy folyosón több fogászati rendelő is található, de a betegek lecsökkent számából adódóan a távolságtartás így is megoldható. Például a Csabai kapui rendelőintézetben az épület bejáratánál beléptetőpont is van. Itt kézfertőtlenítő automata és egy asszisztens nővér fogadja az érkezőket. Úgyhogy mire felérnek a fogászatra, már átmennek ezen a szűrőn. Az a tapasztalatunk, hogy az emberek félnek a járványtól, ezért betartják az óvintézkedéseket – zárta dr. Farkas Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában