Koronavírus

2020.04.05. 18:00

Fertőzött ápolása otthon

Enyhébb lefolyású betegség esetében otthon is gyógyulhatnak szeretteink.

Novák Krisztina

Minden szükséges óvintézkedés betartása mellett az egészségesek és erős immunrendszerűek biztonságosan gondozhatják otthon fertőzött családtagjaikat.

Fertőtlenítés folyamatosan

– Optimális körülményeket kell teremtenünk ahhoz, hogy az ápoló családtag ne kapja el a betegséget. Otthoni körülmények között ez nem a legkönnyebb – mondta dr. Ujj Róbert háziorvos. – A beteget el kell különíteni egy szobában, amit csak a fürdőszoba és a WC használata miatt hagyhat el. Azok a területek fokozott fertőtlenítést igényelnek, amerre a beteg jár, illetve a kilincsek és kapcsolók, amelyeket megérint. Az ápolást végző családtag mindig viseljen védőmaszkot és kesztyűt, amikor kontaktusba kerül a beteggel. A betegszoba és a lakás többi helyisége között el kell különíteni egy kis területet, ahol az ápoló átöltözik és fertőtleníti magát.

Külön mosás, külön edények

A szakemberek azt ajánlják, hogy a további fertőzés elkerülése végett csak egy családtag gondoskodjék a betegről. Folyamatos, intenzív fertőtlenítés mellett minimalizálni kell a fertőzés terjedésének lehetőségét. Ezért a beteg használjon saját tisztálkodószereket és toalettpapírt, valamint viseljen maszkot. Ha nincs maszk, a száj elé helyezett kendő is védelmet ad a családtagok számára.

A rendszeres kézmosás betartása mellett az ápoló kiemelten mindig mosson kezet a közvetlen érintkezés után legalább húsz másodpercig szappannal és vízzel vagy legalább hatvan százalék alkoholtartalmú kézmosószer használatával.

A beteggel be kell tartatni az utasításokat, és figyelemmel kell kísérni a tüneteit, különös tekintettel a súlyosbodó betegség jeleire. A szakemberek betegnapló vezetését is javasolják.

Az ápoló családtag a beteg ruháit mossa külön hatvan fokon. Az étel beadása esetén ajánlatos eldobható tányérokat használni vagy pedig fokozottan fertőtleníteni a beteg által használt eszközöket. A szellőztetés a beteg szobájában is fontos. Természetesen látogatókat nem szabad ilyenkor fogadni. Az egészséges családtagok esetében is fontos a saját tüneteik és hőmérsékletük folyamatos ellenőrzése. Szakemberek azt mondják: a koronavírus valószínűleg órákon át képes életben maradni a levegőben, a különböző felületeken pedig akár huszonnyolc napig is.

(A borítóképen: A beteg teljes elkülönítése javasolt | Fotó: Shutterstock/Illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában