Vendéglátás

2020.04.08. 11:30

Csak tengődnek az éttermek

Sokan bezártak, máshol csökkentett üzemmódra kapcsoltak.

Hegyi Erika

Fotó: Vajda János

Egykét hónapig bírják még az éttermek a vendégek és rendezvények nélküli hónapokat, de hogy utána mi lesz, azt nem tudják.

Az elmúlt napokban nagyon sok éttermet hívtunk fel, hogy megtudjuk, hogy vészelik át a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetet. Hiszen most se rendezvényeket nem lehet tartani, se a vendégek nem ülhetnek be egy-egy ebédre, vacsorára. A legtöbb étteremben senki nem vette fel a telefont, valószínűleg azért, mert bezártak.

Így tett az egyik diósgyőri étterem is, ahol azért sikerült beszélnünk a vezetővel. Neve elhallgatását kérve lapunknak elmondta, a dolgozók egy része szabadságon van, másokat elküldtek. A vezetőnek fogalma sincs, hogy hogyan tudják túlélni. Nyilván az lenne a legjobb, ha minél hamarabb újra kinyithatnának.

Többféle megoldás

A belvárosi Drót Bisztróban és a Miskolci Vigadó étteremben sincsenek most vendégek. Ezek tulajdonosa, Barkóczi István arról számolt be lapunknak, hogy többféle módszert alkalmaztak a túlélésre. Voltak olyan munkatársak, akiktől elbúcsúztak, mert vagy új dolgozók voltak vagy nem végezték megfelelően a munkájukat. Más munkatársak szabadságra mentek, majd aki vállalta, fizetés nélküli szabadsággal folytatta. Őket mindenképpen szeretné megtartani a tulajdonos, de a végtelenségig fizetés nélkül ők sem lehetnek.

– Minden szakterületen megtartottunk 2-3 embert, akik jelenleg csökkentett munkaidőben dolgoznak. Ők most takarítási és karbantartási munkákat végeznek. A Vigadóban például fűtéskorszerűsítést végeztek. Mivel vállalatcsoport vagyunk, néhány dolgozót át tudtam vinni az ipari vállalkozásokhoz, ők jelenleg portaszolgálatot adnak. Ezt korábban egy külsős cég végezte. A jó munkaerőt tehát megőriztük, és valamennyi tartalékunk még van, de kérdés, hogy a kormány részéről születik-e olyan döntés, ami hosszabb távú megoldást jelentene. Nagyon várjuk a keddet, amikor a kormány gazdaságélénkítő terveit jelenti be a miniszterelnök – tette hozzá Barkóczi István.

Házhoz szállítanak

– A házunkat korábban mindig vidám zsivaj töltötte be, most üres, rideg, szinte visszhangzik – fogalmazott az egyik belvárosi palacsintaház tulajdonosa. – Jelenleg csökkentett üzemmódban, házhoz szállítással próbáljuk meg túlélni a nehéz hónapokat. Most a munkatársak feleannyi óraszámban dolgoznak, mint azelőtt, így nem kellett elküldenünk senkit. A járvány előtt nem vállaltunk házhoz szállítást, de gondolkodtunk rajta. Most viszont gyorsan kellett cselekednünk, muszáj volt elindítanunk, mert egyébként durva mínuszokat termeltünk volna. Az emberek most kezdik felfedezni az új szolgáltatásunkat. Azonban ez egy önálló üzletág, úgyhogy ugyanúgy be kell vezetnünk, mintha egy új éttermi szolgáltatás lenne. A megrendeléseink folyamatosan növekednek, de több hónap szükséges ahhoz, hogy az emberek megszokják, hogy házhoz is rendelhetik ételeinket – sorolta a tulajdonos.

Csak menüt főznek

Vidéki vendéglátóhelyeken is érdeklődtünk. Az egyik edelényi étterem vezetője úgy fogalmazott, nagyon nehéz helyzetben vannak, épp csak tengődnek. Csökkentett létszámmal és csökkentett munkaidőben dolgoznak a munkatársak, és csak előfizetéses menüt főznek elvitelre. Azonban ez is negyedére csökkent az előzőhöz képest. Korábban iskolának is főztek, de most ez sincs. Néhány ember igényli csak az ebédet.

– A gyerekek otthon vannak, a legtöbb szülő is, így inkább otthon főznek. Maximum két hónapot tudunk így kihúzni, többet nemigen. Hiszen a rezsit fizetnünk kell, ami százezreket jelent havonta, nagy étterem vagyunk. A munkatársak vállalták a csökkentett munkaidőt és bért, azt mondták, ez is több a semminél – mondta az étteremvezető.

A putnoki Havanna étteremben sem könnyű a helyzet. Juhász István tulajdonos jelezte, ők is csak napi menüt főznek kiszállításra. Ez csekély bevételt jelent, hiszen a menü eleve nyomott áras. Vendégek pedig most nincsenek, elmaradnak a ballagások, az osztálytalálkozók, a születés- és névnapok. A dolgozók óraszámát és bérét is felére csökkentették, de 2-3 hónapnál többet nem tudnak így kihúzni.

(A borítóképen: Tamás István kiszállításra csomagolja a palacsintás ételt| Fotó: Vajda János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában