Miskolc

2020.03.28. 09:00

Van élet játszótér nélkül is

A korlátozásokat helyeslik és betartják, a komfortzónát szélesítik inkább.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Ádám János

Március végén általában a tavaszi napsugár már a szabadba szólítja a kisgyermekes családokat, ezért megtelnek a lakótelepi játszóterek. Hogy milyen alternatív megoldásokat találnak ki, és hogyan kerülik el a zsúfolt helyeket azok, akik nem kertes házban élnek, arról kérdeztünk szülőket.

A miskolci édesanya eddig is odafigyelt családja egészségére, a megfelelő tápanyagok, vitaminok bevitelére és a higiéniára. Niki műkörmösként dolgozik, kérte, hogy ne szerepeljen a teljes neve, mert érték már támadások azért, hogy most is bejár dolgozni. Férje futár, akinek szintén muszáj dolgoznia. Két gyermekük felügyeletét felváltva oldják meg. Az anyuka dél­előtt van a fiúkkal, az édesapa pedig délután. Niki minden higiéniai szabályt betart, naponta két vendéget fogad összesen a szalonban, ahol abban az időpontban csak ő és vendége tartózkodik. Mindketten szájmaszkban vannak, természetesen folyamatosan fertőtleníti a felületeteket, eszközöket, mint teszi ezt egyébként is. Idős vendégeit most arra kérte, ne menjenek hozzá.

Az edzést sétával pótolják

A bezártságot azonban egyre nehezebben élik meg. Mindkét fiú sportol, ezért nemcsak az óvoda és iskola hiánya, de az edzések elmaradása is nehezíti a mindennapokat. Kreatív foglalkozásokkal, otthoni tornával, játékos feladatokkal töltik szabadidejüket. A játszóterek lezárása őket azért nem érinti érzékenyen, mert a lakótelep olyan részén élnek, ahol a közelben erdő és arborétum van. Oda szoktak kiruccanni biciklizni, sétálni, hiszen arra nem sokan járnak.

A kormány által kiadott kijárási korlátozást vegyes érzelmekkel fogadták, hiszen aszerint az idősek még mindig mehetnek délelőtt bárhova. Ők saját idős szüleiket nem engedik sehová, a bevásárlást elintézik helyettük.

A home office nehézségei

Szabó László óvodás kisfiára vigyáz otthon, mert párja egészségügyi dolgozó, ezért neki a hét bizonyos napjain be kell járnia dolgozni. Az édesapa most otthonról dolgozik, ami „nagyon kemény”, ahogy ő fogalmazott, hiszen eddig még nem próbálta, most volt az első alkalom, de egyelőre nem működik túl jól a dolog. Miközben üzleti telefonhívásokat bonyolít le vagy leül a laptopjához, a kisfia biztosan támaszt valamilyen igényt, hogy apa vele foglalkozzon, és ne a munkával – mondta László. Ezért úgy döntöttek közösen a munkáltatójával, hogy egyelőre szabadságot vesz ki. Egy négyemeletes panelházban laknak. Amikor nem kell dolgozni, szuper játékokat találnak ki együtt. Használják hozzá a bútorokat, párnákat, és előkerül a gyermek kedvence, a puzzle. A játszótér nagyon közel van hozzájuk, de most oda nem mehetnek. Azért levegőzni, labdázni és biciklizni lemennek a ház elé. A korlátozásokat László helyesnek tartja, hiszen csak így fékezhető a vírus terjedése, és a maguk részéről ők mindent betartanak és megtesznek, amit kell – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában