járvány

2020.03.19. 11:00

Sajókeresztúr: saját készítésű szájmaszkokat hordhatnak

A képviselő-testület forrást biztosított ingyenes szájmaszkok gyártására.

Bájer Máté

Fotó: Ádám János

– Takácsné Végh Szilvia, az önkormányzat munkatársa rendületlenül varrja a maszkokat – tájékoztatta lapunkat Kollár Miklós polgármester. – A tervek szerint március 23-án reggel 8 órától kezdve kiosztunk minden ingatlan részére díjmentesen 2 darab maszkot.

Arra biztatják a település lakóit, hogy közösségi jelenlétükkor – postába menet, boltban, gyógyszertárban – használják a maszkokat. Az önkormányzat emellett továbbra is arra kéri a külföldről hazaérkezőket, hogy önként vállalják a kétheti karantént, valamint hazaérkezésüket jelentsék be a hivatalba telefonon vagy e-mail formájában. Figyelmeztetnek továbbá, hogy a kötelezettségszegés szankciókat vonhat maga után.

Többször használható

Kollár Miklós szerint nem kell sok idő a szájmaszkok elkészítéséhez, amik többször is használhatóak lesznek.

– Az alapanyagokat házhoz vittük, otthonában varrja őket Takácsné Végh Szilvia. Mindehhez kellett kalapgumi, belső betét és külső anyag. Öt-hat nap alatt készül el az 1000 darab.

Minden sajókeresztúri ingatlanba kiosztanak kettőt-kettőt. Olyan mosható, vasalható anyagból készülnek a szájmaszkok, amik többször használhatóak, tehát nem eldobható maszkokról van szó.

Sokan jöttek haza

Az intézkedésre a helyiek megnyugtatása miatt volt szükség.

– Kistelepüléshez mérten sokan jöttek haza mostanában külföldről, így kellett egy olyan intézkedés, ami biztosítja a védelmet – mondta Kollár Miklós. – Családfenntartók, rokonok, közeli barátok érkeztek haza, ez pedig felizgatta kissé a közvéleményt. A szájmaszkokkal biztonságosabban járhatnak az emberek postára, boltba, gyógyszertárba, amennyiben az szükséges. Az emberek kicsit nyugodtabbak így. 570 ingatlan van a településen, első körben mindenhová kettőt szeretnénk eljuttatni központi elosztás útján vagy házhoz szállítva.

A település első embere azt is elárulta, hogy nagy visszhangja volt az akciónak.

– Az intézkedés megmozgatta a közösségi médiát: különböző országos szervezetek kerestek meg minket, hogy nem vállalnánk-e gyártást nagyobb mennyiségben.

(A borítóképen: Takácsné Végh Szilvia varrja a szájmaszkokat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában