járvány és oktatás

2020.03.22. 17:30

Postán is jöhet tananyag

E-mail, Gogle-tanterem vagy posta. Az iskolák megtalálták a tananyag eljuttatásának módját.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

A koronavírus terjedése miatt a kazincbarcikai oktatási intézmények is átálltak a digitális tanrendre, a különböző intézmények különböző módját találták meg a „távoktatásnak”.

– A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskolának 6 tagiskolája van, öt a városban, egy pedig Szuhakállón. A tagiskolák egységes módszert választottak a tananyag eljuttatására – tájékoztatta lapunkat Gégény Marianna igazgatóhelyettes.

– A pedagógusok e-mailben küldik a tanulnivaló és a feladatokat a diákoknak. Minden osztálynak van e-mail-csoportja. A gyerekek naponta kapják az anyagot, mindig azokból a tantárgyakból, amelyek éppen az az napi órarendben szerepelnek. Emellé feladatmegoldási lehetőségeket is felkínálnak a pedagógusok, és különböző online-oldalakat linkelnek, melyek megkönnyítik a tanulást. A készségtárgyak sem maradnak ki a sorból, testnevelésből otthon is elvégezhető gyakorlatokat kapnak a gyerekek videón, technikából és rajzból szintén olyan feladatokat, amelyeket otthon el tudnak készíteni, énekből pedig a zenehallgatás és az elmélet kerül most előtérbe. Az értékelés módja még kidolgozás alatt van – tette hozzá az igazgatóhelyettes.

Mint fogalmazott, az első osztályos gyerekek is tudnak otthon dolgozni, hiszen írásból az utolsó betűknél tartanak, most éppen a dzs-nél. A gyerekek már jól ismerik a betűtanulás algoritmusát, a tanítók pedig ezzel kapcsolatban részletes segédanyagot küldtek a szülőknek. Van néhány diákjuk, akik nem rendelkeznek otthon digitális eszközökkel, nekik az iskola postán juttatja el az egy hétre való tananyagot és feladatokat, tudtuk meg Gégény Mariannától.

Egyszerű felület

A Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban is sikerült az átállás, bár mint Balla Árpád igazgató fogalmazott, ahol 635 diák tanul, ott akadnak problémák is.

Ebben az intézményben a Google-tantermet alkalmazzák, mert ez nagyon egyszerű és könnyen kezelhető felület Még az a tanár is 10 perc alatt megtanulta, aki nem találkozott vele. Ezen a felületen feladatot lehet adni a gyerekeknek, határidőt lehet beállítani, az elkészített feladatokat fel lehet tölteni, a tanárok pedig ezeket ellenőrizni tudják. Jegyet adhatnak rá, és megjegyzést is fűzhetnek hozzá.

Vidéken nehezebb

– Az iskolánk jól állt eddig is az informatika terén, kiválóan képzett tanáraink vannak, úgyhogy a digitális tanrend kevésbé rázott meg minket. Persze akadnak fennakadások és gondok, például van olyan diákunk, aki nehezen tudja elérni a tananyagokat, mert vidéken lakik, és ott nincs megfelelő ellátás. Most például programozott áramszolgáltatás-leállás van a környező településeken karbantartás miatt. Az ilyen problémákat megpróbáljuk úgy áthidalni, hogy a feladatok megoldására türelmi időt adunk. Egy tanulónk jelezte, hogy nincs digitális eszköze, neki az egyik tanárunk felajánlott egy használt laptopot. Igyekszünk ebből a helyzetből a legjobbat kihozni – fogalmazott az igazgató. Hozzátette: az iskola minden pedagógusa otthonról dolgozik.

Megtudtuk azt is, értékelni a digitálisan elkészíthető online-teszteket és az önálló munkát igénylő feladatokat, fogalmazásokat tudják majd a tanárok. Az év végi jegyek azonban az egész éves munkát tükrözik majd, nemcsak az utolsó hónapokat.

Utána fertőtlenítés

Nem mindennapi az emelt szintű testnevelés érettségire történő felkészülés sem. A gyakorlatok elvégzéséhez ugyanis eszközökre van szükség, mint a szekrény vagy a gerenda. A diákok 8 és 12 óra között bemehetnek a tornaterembe, de egyszerre csak egy, a saját tanárával. Előtte zuhanyozni kell, utána szintén, majd fertőtlenítés, és csak ezután jöhet a következő tanuló.

(A borítóképen: A Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban a Google Tantermet alkalmazzák)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában