Avalon Business Center

2020.03.27. 07:00

Milyen lesz az irodaház?

Közelednek az álláspontok: kirajzolódni látszik, mi épülhet Miskolc főtere mellé.

Hajdu Mariann

Itt épült volna meg Avalon Center

Fotó: Bujdos Tibor

Milyen legyen a leendő miskolci főtér térfalának tervezett épület? Az, ami a mostani, murvás parkoló helyére épülne? Megtudtuk, Szunyogh László főépítész rögzítette és egyeztette a településképi szempontokat. Ezek közül a legfontosabbak: az Avas felőli utcaképbe illesztés, a fürdő kupolájához való megfelelő igazodás, a tömeg tagolása, s ezzel a történeti városszövetbe való illeszkedése, illetve a megfelelő homlokzati és építménymagasságok meghatározása.

Következő lépések

Mindezt annak kapcsán derült ki, hogy a napokban írtuk, megszűnt a Szent István tér mellé tervezett Avalon Business Center épület létesítésére vonatkozó építési eljárás. (A tervek miatt korábban tiltakoztak a környéken élők: szerintük nem illene a városképbe a többszintes irodaház.) Korábban többször írtuk, hogy bár az említett építési eljárás folyamatban volt, de az építtető Avalon Center Kft. és a város tárgyalt az épület ügyében, így megkérdeztük az önkormányzatot, hogy mik a következő lépések az ügyben.

– Az önkormányzat elkötelezett abban, hogy a murvás parkolóként használt értékes belvárosi ingatlanon olyan épület létesüljön, amely minél szélesebb körben elfogadottan, megjelenésében és hasznosításában is emeli a belváros színvonalát – áll Szántó Rita sajtófőnök válaszlevelében. – A cél érdekében az új városvezetés már decemberben egyeztetett az érintett felekkel; a beruházó Avalon Center Kft., az építésztársadalom, a szomszédos társasház, és az ügyben véleményüket nyilvánító civil szervezetek képviselőivel.

Illeszkedik a városképbe

Az ügyben ez körvonalazódik: olyan épület megvalósulását kívánják, amely illeszkedik a történeti városképbe, nem zavarja a szomszédos ingatlanokat, és tiszteletben tartja az Avasi templom látványát, ugyanakkor nem lehetetleníti el a befektetői szándékot sem.

– Ezen szempontok alapján vázlattervi szinten már kirajzolódni látszik a megoldás. A későbbiekben a megfelelő szinten sor kerül a tervek szakmai és társadalmi megvitatására is.​​

Szántó Rita még hozzáfűzte: a korábbi építési engedélyezési eljárás megszüntetése ebbe a folyamatba illeszkedik, hiszen új tervet engedélyeztetnek majd.

Tóth Róbert, az Avalon Center Kft. ügyvezetője szombaton ezt nyilatkozta: „Mindannyiunk érdeke, hogy az elhanyagolt murvás parkoló sorsa rendeződjön, és a tér minél előbb megújuljon és beépüljön. A megoldás érdekében jelenleg is folyamatosan tárgyalásokat folytatunk.”

(A borítóképen: Ezen a területen, a jelenlegi murvás parkoló helyén épülhetne az Avalon irodaháza)

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában