járvány

2020.03.31. 16:30

Megfeszített munka folyik

Jelentősen átalakult a munka jellege a szociális központban.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

Szinte teljesen másképp kell dolgozniuk, mint korábban, mondta el Pongrácz Péter­né Lengyel Andrea, a Szikszói Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ vezetője.

Beszereznek mindent

Március közepétől a személyes ügyfélforgalom a krízishelyzet kivételével szünetel a központban, nem működik a Biztos Kezdet Gyerekház, nem tudják a munkájukat végezni az óvodai, iskolai szociális segítők sem. Így – bár az idősgondozás zavartalan – úgy tűnt, hogy nagyrészt munka nélkül lehetnek a központ dolgozói.

– Március 11-én aztán a kormányrendelet a 70 év felettiek tekintetében rendelkezett az ellátásról, amelyet Szikszón az önkormányzat a 65 év felettiek esetében vállalt. Ebben a feladatban az önkormányzat a segítségünket kérte. Készült szórólap, amelynek a postaládákba juttatása után már aznap jöttek a telefonos igények. Hamar látszott, hogy az idősgondozásban lévők kapacitása nem lesz elég, így minden más munkakörben bevonták az intézmény munkatársait – mondta el lapunknak a vezető. Aki telefonál, annak felveszik az igényeit, és másnaptól teljesítik, minden nap eligazítást tartanak a feladatokról, a központ munkatársai párban indulnak a címekre, összeszedik a csekkeket, recepteket, listákat, pénzt, és beszerzik, ami szükséges. A vásárlásnál korábban is okozott gondot, hogy gyakran kell sorban állniuk az üzletekben, gyógyszertárakban, most pedig hozzáadódott, hogy délelőtt 9-12 óra között nem mehetnek boltba.

– Természetesen védőfelszerelésben, maszkban, kesztyűben és fertőtlenítőszerrel felszerelve indulnak el a kollégák, csak a kapuig mennek, előtte telefonálnak és jelzik, hogy mennek, illetve kérik, hogy készítsék össze számukra, amire szükség van. Sehol nem mennek be a lakásokba, megtartják a távolságot. Aki az első héten bejött a szolgáltatásba, az megmaradt az igénybevevők között, de folyamatosan vannak újak – mondja Pongrácz Péterné Lengyel Andrea.

Új feladat

A gyermekjóléti szolgáltatások sem állhatnak le, ezzel kapcsolatban a szociális szolgáltatók kaptak az Emmitől egy útmutatót, amely szerint telefonon, interneten tartani kell a kapcsolatot a családokkal. Ahol nem tudják másképp elérni az érintetteket, ott ki kell hogy menjenek a családhoz látogatásra.

– Így a kapacitásunk felső határát súroljuk már. Ezt a hetet tudjuk még így vinni, majd segítségre van szükségünk. A városi óvoda óvónői a jövő héttől beállnak segíteni.

(A borítóképen: A kapuban egyeztetnek az idősekkel a központ munkatársai)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában