Anno 1980-ban írtuk

2020.03.20. 07:30

Komolyabban lehet vicces

Molière Tartuffe-jét rendezi a Miskolci Nemzeti Színházban Major Tamás.

A kétszeres Kossuth-díjas, kiváló művészt Benedek Miklós szólaltatta meg az Észak-Magyarország 1980. március 16-i számában.

A szerző szenvedélye

– A körülöttünk levő élet folyamatosan változik, és benne a színház mint élő szervezet ugyancsak változik – hívja fel a lap olvasóinak figyelmét Major Tamás.

A miskolci előadás koncepciójával összefüggésben megtudjuk: „még komolyabban vesszük Molière-t, ha nemcsak a versek szép mondására ügyelünk, hanem a szerző szenvedélyességére is. Mert meggyőződésem, minél komolyabban játsszuk, annál többet lehet rajta nevetni.”

„Én eltűnök”

„Nagy örömömre szolgált a próbák során, hogy a kiválasztott szereplők hogyan fedezték fel figuráikat. Az előadásnak ők a legfontosabb résztvevői, az én feladatom pedig segíteni abban, hogy szerepük nevében gondolkozzanak, építsék fel magukban a molière-i figurát. Az előadást én rendezem, de sikerem akkor lesz, ha magában az előadásban én eltűnök” – ezt emeli ki a saját szerepével kapcsolatban a mester a beszélgetésben.

(A borítóképen: Major Tamás A tizedes meg a többiek című filmben| Fotó: Magánarchívum)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában