felújítás

2020.03.17. 14:00

Az alagútban már új az aszfalt, de a Hideg sort később építik tovább

Hétfőn éjjel megkezdődött a Felsőhámor feletti útszakasz felújítása.

Tajthy Ákos és Szaniszló Bálint

Fotó: Bujdos Tibor

A lillafüredi alagútbeli aszfaltozással kezdődött meg hétfő este a Hámori-tó és az úgynevezett mászószikla közötti útszakasz útburkolatának cseréje. Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, a munkálatok még egy héttel ezelőtt, március 9-én kezdődtek el, akkor a régi kopóréteget marták fel az alagútban, illetve az előtte és az utána található néhány méteres szakaszon.

A tényleges aszfaltozási munkák hétfőn este kilenc után kezdődtek és éjfélig tartottak: mindez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy a Magyar Közút szakemberei még megvárták a 20.50 körül Répáshuta felől érkező Volán-buszt, ezt követően pedig teljesen lezárták a szakaszt, és éjfélig semmilyen jármű nem tudott áthaladni az alagúton. Emiatt este kilenctől az amúgy Lillafüredre járó 5-ös és az ómassai 15-ös busz is csak Felsőhámorig járt. Az MVK érintett járatai kedden üzemkezdettől ismét menetrend szerint, a teljes útvonalukon közlekednek.

Egész héten dolgoznak

A munkálatok a következő napokban is tovább folytatódnak, félpályás útlezárás, jelzőőrös forgalomirányítás mellett dolgoznak majd a szakemberek. Ez már csak akadályozni fogja a járműforgalmat, de meggátolni nem.

A tűzoltóság és a rendőrség a helyzetre reagálva azt ígérte, a kritikus időszakban tűzoltókocsit, illetve rendőrjárőrt fog állomásoztatni a „fenti” övezetben, azaz a Lillafüred, Ómassa, Bükkszentkereszt által alkotott térségben. Egyúttal biztosítani igyekeznek az egyetlen reális elkerülő útvonal, a Bükkszentlászlótól Bükkszentkeresztre vezető szakasz biztonságos járhatóságát.

Nem ez lesz az utolsó burkolatcsere a leginkább csak egri országútként emlegetett szakaszon. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. érdeklődésünkre elmondta, a Magyar falu program keretében lehetőséget kaptak az Eger–Hollóstető–Miskolc összekötő út több szakaszának nagy felületű burkolatjavítására. Ennek részeként közel harmincezer négyzetméteres felületen öt centiméteres vastagságban cserélik az úgynevezett kopóréteget teljes szélességben vagy fél pályát érintve.

Később építik a Hideg sort

Bizonytalan időre elhalasztotta a március 16-tól, hétfőtől tervezett Gyár utca – Mendikás dűlő közötti útszakasz felújítását a Miskolc Holding Zrt., a kivitelezővel közös egyeztetést követően.

A Colas Út Zrt. így nem vonult fel a közel 1 kilométeres szakasz felújítási munkálatai­hoz, ahol a tervek szerint a Hideg sort kiszélesítik majd, és megoldódik a gyalogosforgalom, illetve az esővíz elvezetése is.

A koronavírus veszélye miatt a kiviteli munkák megkezdéséről később születik döntés.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: Még nem építenek, de az előkészületek megtörténtek a Hideg soron)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában