Filmfesztivál

2020.02.26. 18:30

Tragikus véget ér az egymás elleni küzdelem

Két magyar film is bekerült a Berlinale új szakmai programjába.

Bíró Tibor

A man walks past the Berlinale film festival logo at Potsdamer Platz on February 24, 2020 in Berlin. - The 11-day Berlinale celebrates its 70th anniversary and runs until March 1, 2020. (Photo by DAVID GANNON / AFP)

Fotó: AFP

A fesztivál első hétvégéjén is sokszínű alkotásokat kínált a Berlinale programja.

Ne ereszd a kocsit!

A Panoráma szekcióban szerepel a One of These Days (Mostanában) című német amerikai film, mely egy texasi kisvárosban játszódik. Egy autókereskedő olyan nyereményjátékot kínál, melyen a legfrissebb pick-up modellt lehet megnyerni úgy, hogy a jelentkezők közül kisorsolt személyeknek az autó mellé kell állni és legalább egyik kezükkel folyamatosan érinteni a karosszériát. Az nyer, aki a leghosszabb ideig tudja az autón tartani a kezét. A versenyben részt vevők mindannyian nagyon szeretnék az autót, hiszen anyagi helyzetük egyiküknek se teszi lehetővé új kocsi megvásárlását. Az izgalmas játék ideje alatt megismerjük az amerikai társadalom napi nehézségekkel küzdő embereit, problémáit. Az idő múlásával egyre inkább a résztvevők egymás elleni játékává válik a küzdelem, melynek tragikus vége lesz. A film megtörtént eseményt dolgoz fel.

A program része Johnny Depp Minamata című alkotása, melyben a filmszínész háborús övezetekben dolgozó fotóst alakít, aki egy 1971-ben történt környezetszennyezés ügyében kerül konfliktusba egy cégóriással.

Agnieszka Holland, a CineFest korábbi (2012) életműdíjasának legújabb filmje, a Charlatan (Sarlatán) az 50-es évek Csehszlovákiájában játszó eseményeket eleveníti fel, melyet a fesztivál utolsó napjaiban vetítenek.

Magukkal hozták

A Berlinale új szakmai programját On Transmission címmel indították el. A fesztivál művészeti igazgatója hét figyelemreméltó rendezőt hívott meg a programba, akik mindegyike magával hoz egy vendéget a filmművészet megvitatására.

A Berlinale-díjas Enyedi Ildikó Szilágyi Zsófiát hívta meg, és a program részeként vetítésre láthatják a nézők Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét, valamint Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában